Вирусът зика - глобална опасност

4491
Вирусът зика - глобална опасност
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация обяви международно бедствено положение в здравеопазването заради широкото разпространение на вируса зика. Какво означава това по-конкретно?

Във връзка с епидемията от зика, Консултативният съвет на Световната Здравна Организация /СЗО/ обяви вируса за глобална заплаха за здравеопазването - Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). През 2014 година СЗО процедира по същия начин и с епидемиите на Ебола и свинския грип, както и през 2009 година заради епидемията от детски паралич в Пакистан и Афганистан.

Какво означава тази степен на заплаха?

Правилата за обявяване на международно бедствено положение в здравеопазването са приети от СЗО още през 1969 година. Те изискват настъпването на "извънредно събитие", криещо заплаха за международно разпространение на една болест така, че тя да се превърне в обществен риск за здравето и в други държави. Освен това трябва да възникне и необходимост от "координирани международни усилия" за справяне с бедствието.

Решението за обявяване на международно бедствено положение в здравеопазването се взима от Комитета за извънредни ситуации - International Health Regulations (IHR). Той е съставен от международни експерти: вирусолози, епидемиолози, специалисти по ваксините. Членовете се назначават от Генералния директор на СЗО (в момента длъжността се заема от Маргарет Чан), като най-малко един от членовете на Комитета трябва да бъде представител на засегнатата от епидемията страна.

Какво следва от това?

Комитетът за извънредни ситуации преценява, дали става дума за глобална заплаха в здравеопазването и дава препоръки на засегнатите страни. Комитетът може да призове и други държави да вземат мерки за неразпространение на причинителя на заболяването и неговите преносители. Към тези мерки спадат поставянето под карантина, затваряне на границите или ограничаване на международния туризъм, какъвто беше например случаят с епидемията от ебола.

Сигурни ли са тези "сигурни страни"?

Трите държави от Магреб - Мароко, Алжир и Тунис трябва да бъдат класифицирани като "сигурни". Така бежанците от тези страни няма да им...

Засега СЗО не смята, че има основания за ограничаване на пътуванията или търговията. Но организацията препоръчва да бъдат поставени под наблюдение бременните жени в засегнатите държави, да се уеднакви процесът на диагностициране на вируса зика и заболяването микроцефалия, както и да се води ефикасна борба срещу комарите-преносители на вируса.

Класифицирането на вируса зика като глобална заплаха цели най-вече да привлече вниманието на специалистите по цял свят, на фармацевтичния бранш и на кредиторите. "Важна е волята, но също и финансовият стимул", заяви един от говорителите на СЗО.

Комитетът за извънредни ситуации преценява кога да бъде отменено международното бедствено положение и представя своите препоръки на генералния директор на СЗО.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com