Асен Василев: България разчита на ЕИБ за коридора Русе- Александруполис

1608
Асен Василев: България разчита на ЕИБ за коридора Русе- Александруполис
Снимка: БГНЕС

България има много сериозна програма за подобряване на инфраструктурата. Това заяви министърът на финансите Асен Василев при откриването на годишната пресконференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Той допълни, че се работи усилено с Гърция и Румъния за структуриране на коридора Север – Юг, който започва с магистрала и бързо жп трасе от Александруполис, съответно до Русе и Силистра. Съвместно с гръцките си колеги в момента се изготвя междуправителствена спогодба и се работи по създаване на обща компания. Целта е тя да управлява този значим проект и той да има устойчивост, независимо от потенциални политически турбуленции. Министър Василев отбеляза, че българските институции ще работят с ЕИБ като един от финансиращите партньори.

"България работи изключително добре с Европейската инвестиционна банка. Проектите са разнообразни, като големите инвестиции са в енергетиката и в инфраструктурата, което е нормално за традиционната дейност, която международните банкови институции развиват в страната. В т. ч. има и такива, които са започнали още преди присъединяването ни към ЕС и са успешно завършени“, каза още той.

Още: Асен Василев: Има шанс да изпълним критерия за инфлация още тази година

"С избирането на новия президент на ЕИБ в края на миналата година – Надя Калвиньо, заявките са финансовата институция да стане много по-активна и по-бърза в отпускането на кредити, както и да продължи в някои не съвсем традиционни отрасли, като военната промишленост, особено стоките с двойна употреба“, каза той. Според министър Василев разширяването на мандата на банката е добре за българската индустрия, тъй като страната ни има сериозно присъствие в тези сектори. На форума вицепрезидентът на институцията Кириакос Какурис представи резултатите от финансирането, отпуснато на България от Групата на ЕИБ.

Фонд за модернизация за автобусите

Министърът на финансите съобщи още, че в предварителни разговори с президента Калвиньо е обсъдено създаването на централно ниво на фонд за модернизация на автобусите в голяма част от градовете и за замяната им с електробуси, който общините да могат да използват. „Това изисква капиталова инвестиция и мисля, че това е един от големите проекти, който влиза в приоритетите на ЕИБ, и към който може да гледаме в следващата година и половина“, изрази очакванията си той.

През изминалата година, обемът на кредитите за България от Групата на ЕИБ, която включва Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), се е увеличил повече от два пъти и възлиза на 1,11 млрд. евро. Очаква се с новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ да мобилизират инвестиции в размер на 5,4 млрд. евро и да допринесат за изграждането на технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Още: ЕИБ отпуска 40 млн. евро за зарядни станции в България, Румъния и Литва

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com