БНБ: Растежът на кредитирането може да увеличи необслужваните заеми

6688
БНБ: Растежът на кредитирането може да увеличи необслужваните заеми
Снимка: БНБ

Запазването на настоящите нива на бърз растеж в кредитирането могат да увеличат задлъжнялостта, което да доведе увеличение на необслужваните кредити и обезценките. Това посочват от Българската народна банка в най-новото издание на бюлетина „Банките в България” за второто тримесечие на тази година.

„Въпреки че в краткосрочен план засилването на кредитната активност може да окаже благоприятен ефект върху финансовия резултат на банковия сектор, продължителното запазване на текущите нива на кредитен растеж създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се материализират при икономически спад под формата на увеличение на необслужваните кредити и на обезценките.”, пише в изданието.

Печалбата на банковата система нарасна с 55%

Печалбата на българската банкова система нараства с 55.6% на годишна база към края на месец септември до сумата от 1.1 млрд. лева, соча...

Кредитите за неправителствения сектор у нас нарастват със 7.6% на годишна база до сумата от 69.188 млрд. лева, сочат данните на БНБ към края на месец септември. Висок ръст се отчита при заемите за потребление и особено при тези за жилище. Към края на деветия месец на тази година, жилищните заеми растат с 16.2% на годишна база до общата сума от 13.513 млрд. лева. Потребителските кредити записват скок от 9.9% спрямо същия период на миналата година до общата сума от 12.978 млрд. лева. И при двата сегмента се отчита ускоряване на темпа на растеж, тъй като през предходния месец август, годишият ръст достигаше 15.8% при жилищното кредитиране и 9.8% при заемите за потребление. Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 млрд. лева само за година

Според последните данни за състоянието на българската банкова система, брутният размер на необслужваните кредити и авански достига 5.399 млрд. лева към края на септември или дял от 6.44% от общата сума на брутните кредити и аванси. Това е намаление спрямо края на юни тази година, когато сумата е възлизала на 5.513 млрд. лева или дял от 6.72%.

Изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите също може да се отрази неблагоприятно в посока увеличение на лошите кредити у нас, става ясно от бюлетина.

Според тримесечното издание, въпреки, че засега не се отчита съществена промяна в обема на необслужваните заеми, делът на необслужваните кредити при тези с изтекъл мораториум е по-висок спрямо нивото на съотношението за целия кредитен портфейл. Последното е определено като признак за „изостряне на кредитния риск в сравнение с периода преди началото на пандемията”.

БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането

Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането през тази година, става ясно от макроикономическата прогноза на Бъл...

Общият брутен размер на кредитите и авансите, отсрочени и уредени в резултат на мораториума по плащанията, възлиза на 8.890 млрд. лева към края на месец септември тази година, сочат данните за състоянието на банковата система. Отсрочените заеми на предприятията достигат сумата от 6.921 млрд. лева, докато тези на домакинствата възлизат на 1.969 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com