Жилищните кредити продължават да поевтиняват

3666
Жилищните кредити продължават да поевтиняват
Снимка: iStock

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да падат. Средната годишна лихва по новите жилищни заеми у нас възлиза на 2.68%, сочат данните на Българската народна банка към края на месец септември. Лихвеният процент намалява с 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец август. На годишна база понижението достига 0.19 процентни пункта, тъй като през септември 2020 година, ипотечните кредити са били договаряни при средна годишна лихва от 2.87%.

Годишният процент на разходите по заемите за жилище възлиза на 2.95% през септември тази година. Това е лек спад от 0.04 пр. п. на месечна база и понижение от 0.13 пр. п. спрямо същия месец на миналата година. За сравнение, ГПР тогава е бил на средно ниво от 3.08%.

Жилищното кредитиране записва бързи темпове на растеж през последната година. Само за последните 12 месеца, банките са отпуснали заеми за жилища за близо 2 млрд. лева. Според пследната макроикономическа прогноза на БНБ, това се дължи на ниските лихви, благоприятните перспективи пред имотния пазар и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките. Към края на месец септември тази година, общата сума по всички жилищни кредити у нас достига 13.513 млрд. лева, като нараства с 16.2% на годишна база. Тенденцията се отразява и на цените на жилищата, които не спират да чупят рекорди през последните години.

Изтеглихме жилищни заеми за близо 2 млрд. лева само за година

Ниските лихви, бурният имотен пазар и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките провокираха засилен интерес към жилищн...

Лихвите по потребителските кредити запазват равнището от предходния месец, като през септември са били на средно годишно ниво от 8.40%. Това е повишение спрямо година по-рано, когато средната лихва при заемите в левове е достигала 8.06%. Годишният процент разходи по кредитите за потребление намалява на месечна база с 0.02 пр. п. до средно 8.93%. На годишна база обаче се отчита повишение от 0.32 пр. п., тъй като през септември 2020 година средното равнище по ГПР е възлизало на 8.61%.

Потребителските кредити у нас достигат 12.977 млрд. лева към края на месец септември тази година, което е ръст от 9.9% на годишна база.

Кредитите за бизнеса поскъпват през септември на месечна база. Заемите за суми до 1 млн. евро, договорени в левове, са били със средна годишна лихва от 3.12% през септември. Това е ръст от 0.18 пр. п. спрямо август (2.94%). На годишна база се отчита понижение от 0.10 пр. п., тъй като година по-рано тези заеми са били договаряни при средна лихва от 3.22%.

Кредитите за бизнеса за сума над 1 млн. евро, договаряни в левове, са били със средна годишна лихва от 2.27% през септември. Това е ръс от 0.08 пр. п. спрямо август (2.19%) и спад от 0.21 пр. п. спрямо септември 2020 година (2.48%).

БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането

Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането през тази година, става ясно от макроикономическата прогноза на Бъл...

Заемите за суми до 1 млн. евро, договорени в евро, са били със средна цена от 2.47% през септември. Това е ръст от 0.05 пр. п. спрямо август (2.41%) и спад от 0.40% спрямо същия месец на миналата година (2.87%).

Новите кредити за над 1 млн. евро, договорени в евро, са вървели със средна годишна лихва от 2.55% през септември. Това е ръст от 0.38 пр. п. на месечна база (2.18%) и 0.39 пр. п. спрямо година по-рано (2.16%).

Кредитите за нефинансовите фирми нарастват с 4.1% на годишна база през септември 2021 г. и в края на месеца достигат 36.246 млрд. лева.

*ГПР (годишен процент на разходите) включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика