Обезценяването на парите вдига сделките с имоти

14942
Обезценяването на парите вдига сделките с имоти
Снимка: iStock

Очакваното обезценяване на парите ще мотивира все повече хора да влагат средства в недвижими имоти за да съхранят спестяванията си или с цел отдаване под наем. Това ще доведе до ръст на сделките с имоти, основно при новото строителство, което от своя страна ще увеличи броя на новите строителни проекти през 2022 година, прогнозират от компанията за недвижими имоти АДРЕС.

„Инфлацията ще кара все повече купувачи да инвестират спестяванията си в имот, което безспорно ще стимулира динамиката при новото строителство. Развитието на новите проекти ще се катализира и от друг фактор. Много потребители ще търсят опции за разширяване на домакинствата си и ще правят двойни сделки, продавайки жилищата си, за да се сдобият с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат допълнителна сигурност на тези клиенти”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компанията.

Въпреки кризата все повече хора купуват имоти

Въпреки кризата все повече хора у нас инвестират в недвижи имоти. Сделките с имоти в България нарастват с близо 19% на годишна база пре...

Според нея, инфлацията ще влияе силно на пазара поне през първите месеци на 2022 година, като желанието на домакинствата да съхранят спестяванията си ще увеличи дела на сделките с пари в брой.

По думите на Тенекеджиева, през 2021 година е имало най-ниския дял ипотеки спрямо общия брой сделки за последните 5 години, като тази тенденция ще продължи и през следващите 12 месеца.

Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, тъй като и двата типа имоти ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите в зависимост от нуждите им, сочи прогнозата.

Кои са най-предпочитаните квартали

Има възможност да станем свидетели на известно покачване в броя на продавачите, които преди това са купили със спекулативна цел, тъй като те са наясно, че през 2022 г. вероятно няма да има ръст на лихвите по ипотеките, но за по-дългосрочни прогнози е все още рано, става ясно от поргнозата. По тази причина именно в следващата година те ще видят най-подходящия момент за продажба.

Очакват охлаждане на пазара на жилища догодина

Кредитирането в България ще забави растежа си през следващата година, като една от причините ще бъде очаквано охлаждане на пазара на жи...

Сделките ще се случват предимно без отстъпка и за кратък период от време, тъй като и двете страни са много добре запознати с пазарните условия и с възможните сценарии. Ще продължи тенденция, започнала през настоящата година – все по-отчетливо на пазара ще се позиционират хората над 50-годишна възраст. Вече преживели едно обезценяване на парите, те изхождат от негативния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават.

Най-предпочитаните квартали в София ще могат да се разделят условно на два типа. Първият е този на новоизграждащите се, каквито са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Овча купел, които ще привличат купувачите с разнообразно предлагане и качествени нови проекти. Вторият тип е този на старите утвърдени и престижни райони като Иван Вазов, Яворов, Център, долната част на Лозенец, които ще продължат да държат най-високите пазарни нива в столицата.

В Пловдив, Варна и Бургас пазарът ще следва тенденциите в столицата – активни сделки, лек ръст на цените, ниски лихви и стремеж на хората към сигурност. В по-малките населени места показателите ще останат идентични с 2021 г., сочи прогнозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика