Цени на криптовалути: Кога е най-доброто време за купуване на крипто?

5488
Цени на криптовалути: Кога е най-доброто време за купуване на крипто?
Снимка: Pixabay

За да направите доходоносна инвестиция трябва да купувате когато цените са ниски и да продавате, когато са високи.

Тази конвенционална мъдрост звучи просто - но не е толкова лесно да се инвестира доходоносно, колкото звучи. Особено, когато говорим за света на криптовалутите. Пазарната волатилност изпраща цените на криптовалутите до върха и до дъното драматично, без предупреждение и видима причина. Криптовалутата, която сте купили миналата седмица за 100 евро може да струва 1,000 евро днес - или 10 евро.

Това е онова, което прави търговията с криптовалути толкова предизвикателна за дневните търговци и други, които очакват да изпреварят пазара - да направят покупка и продажби уповавайки се не прогнози за промени в стойностите на криптовалутите. Цените на криптовалутите се вдигат и падат в зависимост от състоянието на пазара, слухове за предстоящи държавни регулации, постове в Tweeter от звезди и понякога без видима причина. Планирането на покупки, за да съвпаднат те с високите и ниските цени е голямо предизвикателство.

По-широка перспектива

Поради тази причина Kriptomat е една от малкото платформи за обмен на критовалути, която насърчава инвеститорите да гледат по-далеч в бъдещето, когато обмислят покупка на криптовалута и им осигурява инструменти, с които да подкрепи дългосрочния портфолио мениджмънт на потребителя.

Графиките на цените са само върхове и долини, когато гледате скоковете и спадовете в краткосрочен план. Но когато преместите фокуса си към гледане на година, на две години, пет години, или по-дълъг период от време, небезизвестната волатилност в света на криптовалутите е разбира. Лесно е да се видят дългосрочните тенденции. При повечето криптовалути дългосрочната тенденция е възходяща.

Замислете се за рекорда в цената на биткойн. През последните 10 години цената на Биткойн се е покачила с удивителните годишни нива на увеличение от 132.2%. Златото достигна възвръщаемост на годишна база от 1.2% за същия период. Standard&Poor 500 натрупа порядъчната възвръщаемост от 16.6% за инвеститори, докато онези, които купиха Dow Jones Industrial - средните индексни фондове спечелиха CAGR от 11,41% от своите инвестиции.

Във всеки даден период от една седмица, или един месец, волатилността на Биткойн може да доведе инвеститорите, както до големи загуби, така и до големи печалби. Но тази нестабилност се разиграва срещу дългосрочна тенденция на покачване на цените. Ако сте закупили Биткойн за 1,000 евро преди 10 години, днес ще сте богати.

Дългосрочния прочит ви дава възможност да следвате съветите на финансови гурута, като изпълнителния директор на Berkshire Hathaway, Уорън Бъфет, който казва, че инвестициите трябва да са базирани на времето на пазара, вместо на опити за измерване на времето на пазара. Известно е, че Бъфет твърди, че е изградил богатството си без да прави прогнози за цените на отделните акции.

Един начин за следване на съветите на Бъфет е да се възползвате от функцията за повтаряща се покупка на Kriptomat, която позволява на инвеститорите да изградят портфейли постепенно, извършвайки малки покупки според редовен седмичен, или месечен график. Портфейлите растат постепенно във времето и се превръщат в своеобразен зародиш, който нараства и ви носи ползи когато е време да се пенсионирате, за купуване на имот, или да платите скъпо университетско образование. Това означава, че можете да започнете да инвестирате още сега, дори ако не сте събрали достатъчно пари, за да направите голяма покупка. Във времето, малките инвестиции изграждат големи наличности.

Изчисляване на възвръщаемостта

Цялостната тенденция на пазара на криптовалути, от историческа гледна точка, върви само нагоре, вземайки предвид повече години назад. Да, отделните монети и токени губят стойност. Има периоди от седмици и месеци, когато цените са под нивото, което вие сте платили. Но в дългосрочен план, историческия запис илюстриран от крипто графики и ценови графики показва, че купуването на цифрови активи и съхраняването им в дългосрочен план, е печеливша стратегия за Биткойн и много други валути.

Преглед на тенденциите

Каква щеше да е стойността на инвестиция от 100 евро в Биткойн – или Shiba Inu, или Ethereum, или която и да било друга валута - ако бяхте направили тази покупка преди седмица? Каква ще е стойността на криптовалутата ако бяхте направили покупката преди месец? А преди една година?

Можете да генерирате серия от ценови графики и да създадете електронни таблици, които да направят изчисленията. Или просто да посетите удобният калкулатор от типа какво-ако на Kriptomat, който изпълнява калкулациите базирайки се на цифри, които биват актуализирани 24/7.

Kriptomat осигурява лесни за разбиране резултати за повече от 350+ криптовалути. Можете да видите колко би струвала днес една инвестиция от 100 евро, направена вчера, преди седмица, преди две седмици, преди месец, или преди година. Тези данни подчертават дългосрочната тенденция и помагат за идентифицирането на криптовалутите, който могат да са свръхвисоки или подценени.

Също така, те подчертават и стойността на прекарването на време на пазара, вместо опитите да засечеш пазара, за да търгуваш доверявайки се на предсказания за покачвания и спадове. И те показват, че дори и когато цените на криптовалутите са ниски, те може просто да изпитват краткосрочна корекция в обща възходяща тенденция, когато се погледне в дългосрочен план.

Кога е най-подходящото време да инвестирам в крипто? Както Уорън Бъфет казва, "Най-подходящото време за инвестиране бе преди няколко години. Второто най-подходящо време е сега."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com