Асен Василев има условия към ресторантьорите за 9% ДДС

5095
Асен Василев има условия към ресторантьорите за 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев обяви, че са готови данъчните закони, като уточни, че има условия за запазване на 9% ДДС за ресторантьорите. Новината стана ясна по време на брифинг в Министерски съвет. 

Готови са данъчните закони

„Днес на извънредно заседание Министерски съвет прие пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента“, каза Василев. По думите му така още този четвъртък, те ще могат да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси.Става въпрос за изменения в Закона за ДДС, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за акцизите и данъчните складове и други. Предстои законите да бъдат разгледани от Народното събрание, като те обикновено предшества разглеждането на Закона за държавния бюджет.

Критиките на Борисов

Финансовият министър коментира критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от снощи, че никой не е обсъждал с тях данъчните закони, които днес Министерски съвет разгледа. „Пакетът от данъчни закони беше публикуван в края на септември. Един месец стоя на обществено обсъждане“, уточни Василев. ОЩЕ: Борисов: Ако ПП-ДБ са си играли с "Възраждане", няма смисъл да има сглобка (ВИДЕО)

Очаква приемане на бюджета до края на годината

„След приемането на данъчните закони, ще бъде фиксирана приходната част на бюджета и парламентът ще може да приеме бюджета преди края на годината“, каза министър. ОЩЕ: Денков и Василев на среща със синдикатите, обещаха ръстът на доходите да настигне инфлацията

Ресторантьорите и условията за 9 % ДДС

Асен Василев коментира какви са условията за запазване на 9% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите.

„Що се отнася до ставката на ресторантьори и хотели, получихме доста предложения от техните организации“, обясни Василев.

Той посочи, че идеята е да се въведат задължително ПОС терминали във всички заведения от две, три, четири и пет звезди. ОЩЕ: 20% ДДС за ресторантьорите: Проблем ли е за по-бедните региони? (ВИДЕО)

Второто условие е заплатите в тези заведения задължително да се плащат по банков път, както и да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата. Идеята е заплащането за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лв.

Според финансовия министър така ще се изсветлят трудовите доходи. Изключение ще правят най-малките заведения и хотели.

„Ако всичко това бъде прието, тогава 9-те % могат да останат като временна мярка. Нещо друго важно за ресторантьорите и заведенията за хранене - всички, които са под 100 000 лв. минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба ще отиват в общините“, обясни Василев.

Нулевата ставка за хляб и брашно

„Нулевата ставка, както беше приета миналата година, важи до средата на другата година“ , уточни Василев.

Данъчни облекчения за физическите лица

С измененията в Закона за данък върху доходите на физическите лица се въвежда данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите. ОЩЕ: Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

Разбрал се е с гъбарите

„Що се отнася до диворастящите гъби и трюфели, имаше няколко срещи с организацията на събирачите и на фирмите, които изнася трюфелите и се постигна компромисен текст по тяхно предложение, който да изсветли бранша и да позволи хазната да си събере напълно вземанията“, каза Василев. ОЩЕ: Василев каза има ли пари в бюджета

С промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица се предлага и въвеждане на алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения. По този начин ще се постигне предотвратяване на възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора.

Плащанията в брой

С цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на „сивата" икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.

Акциз върху електронните цигари

Заради бързото развитие през последните години на пазара на електронните цигари и наблюдаването на тенденции за разширяване на обхвата на стоките, които се предлагат за продажба, кабинетът предлага разширяване на обхвата на тютюневите изделия за целите на акцизното облагане. Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. ОЩЕ: Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика