Каква е средната такса за теглене на пари от банкомат у нас

66359
Каква е средната такса за теглене на пари от банкомат у нас
Снимка: iStock

Средната такса за теглене на пари в брой от банкомат в България възлиза на 0.26 лева, ако сумата се тегли от банкомат на банката. При теглене на средства от банкомат на друга банка средната такса скача до 1.14 лева. Това сочат данните на Българската народна банка за средния размер на таксите, които прилагат банките у нас по разплащателните си сметки за основни операции.

Данните на централната банка са за миналата 2021 година. Финансовите институции имат задължението да предоставят приемливи такси по сметки за основни операции, като данните на БНБ за средния размер служат за равнище, което банките трябва да имат предвид в определянето на таксите си.

Средният размер на таксите по сметки за основни операции у нас трябва да е по-нисък едновременно от средния размер на таксите, събирани от банките по тези услуги, изчислен за предходната година и най-ниския размер на таксите, които банката прилага за всички услуги по разплащателни сметки.

От Нова година редица банки повишават различни такси

От Нова година с нови и по-високи такси ще бъдат част банките - за разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и и...

Към края на миналата година, средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка за основни операции в офис на банката възлиза на 2.52 лева. Ако към сметката се издава и дебитна карта, средната такса пада до 1.57 лева.

Средната такса за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката възлиза на 3.37 лева на месец и на 2.45 лева на месец, ако има издадена дебитна карта.

Средно 2.58 лева струва закриването на разплащателна сметка за основни операции в офис, ако сметката е отрита до 6 месеца от датата на закриване.

Внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката се таксува средно по 0.87 лева, ако сумата е до 3 111 лева.

Теглене на пари в брой на каса в офис на банката (до 1000 лева) се таксува средно с 3.69 лева, а ако таксата представлява процент от сумата, средният й размер достига 0.48% от сумата или минимум 4.38 лева.

Въвеждат такса за теглене на пенсия от банкомат

Тегленето на пенсия от банкомат вече няма да е безплатно. Банка ДСК въвежда такса за теглене на пари от банкомат за всички свои клиенти...

Средната такса по разплащателните сметки за основни операции у нас за плащане по директен дебит към сметка при същата банка възлиза на 2.08 лева, а ако е към сметка при друга банка, таксата скача на средно 3.92 лева.

При плащането на ПОС терминали с дебитна карта не се прилага такса у нас.

Най-високата такса за кредитен превод по сметки за основни операции у нас се прилага, когато преводът е на хартиен носител през БИСЕРА към платежна сметка при друга банка – средно 4.11 лева. Най-ниската такса за тази услуга се начислява когато преводът е чрез онлайн банкиране към платежна сметка на бюджета при същата банка – средно 0.48 лева.

Банките следва да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции (изброени в приложение № 1 към чл. 34 от Наредба № 3 на БНБ), със средния размер на таксите, публикуван от БНБ и с изискванията на чл. 36, ал. 2 от Наредба № 3 на БНБ, най-късно до 1 юни 2022 година, посочват от централната банка.

Още: Печалбата на банките скочи със 74% за година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси