Печалбата на банките скочи със 74% за година

5194
Печалбата на банките скочи със 74% за година
Снимка: istock

Печалбата на българската банкова система нараства със 73.8% на годишна база, сочат данните на Българската народна банка към края на месец декември миналата година. Нетната печалба на банките за цялата 2021 година достига 1.41 млрд. лева, което е ръст от 601 млн. лева спрямо предходната година.

За сравнение, печалбата на банковата система за 2020 година възлизаше на 815 млн. лева, което представляваше годишен спад от 51%. Така въпреки силният ръст през миналата година, печалбата на банките остава под нивото, записано преди настъпването на пандемията. През 2019 година положителният финансов резултат бе в размер на 1.67 млрд. лева - ниво на печалбата, което бе достигнато и през 2018 година.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Приходите от такси и комисиони за 2021 година възлизат на 1.48 млрд. лева, като сумата нараства с 20% спрямо предходната година,когато приходите по този канал достигаха 1.237 млрд. лева. Увеличението отразява политиката на повечето банки на родния пазар за повишаване на някои такси и комисиони през миналата година.

Разходите за такси и комисиони през миналата година достигат 243 млн. лева спрямо 198.4 млн. лева година по-рано.

Приходите от лихви на банковата система за миналата година възлизат на 3.04 млрд. лева. Това е минимален ръст от 1.3% на годишна база. Слабото повишение се дължи на рекордно ниските лихви по кредити, особено забележими при заемите за жилище.

В същото време, нулевите лихви по депозитите намират ясно отражение в ниските разходи за лихви на банковата система, които достигат 284.8 млн. лева към края на 2021 година. Това е спад от 19% спрямо 2020 година, когато разходите за лихви възлизаха на 353.1 млн. лева.

Общата сума на балансовите активи на банковата система към края на декември 2021 година достига 135.4 млрд. лева. Това е увеличение с около 10 млрд. лева за година, тъй като в края на 2020 година сумата на активите бе в размер от 124 млрд. лева.

Какво може да вдигне лихвите по кредитите за граждани и бизнес?

Лихвите по кредитите за граждани и бизнес могат да скочат през тази година, като причина за това се крие във външната среда свързана с ...

Брутните необслужвани кредити и аванси на банковата система възлизат на 4.969 млрд. лева в края на 2012 година. За сравнение, година по-рано брутният размер на необслужваните кредити и аванси бе в размер на 5.711 млрд. лева.

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата им обезценка) е 2.595 млрд. лева към края на 2021 година.

Общият брутен размер на одобрените кредити и аванси по Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции, към 31 декември 2021 г. е 8.255 млрд. лева, от които 6.481 млрд. лева за предприятия и 1.774 млрд. лева за домакинства.

Депозитите в банковата система достигат 115.4 млрд. лева в края на годината.

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на декември 2021 година възлизат на 594 млн. лева, което е с 282 млн. лева (32.2%) по-малко спрямо година по-рано.

Банките сменят начина, по който изчисляват лихвите по кредитите в евро

Банките у нас променят начина, по който изчисляват лихвата по кредитите, договорени в евро и швейцарски франкове. Това се налага, тъй к...

Още: Потребителските кредити поскъпват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com