Какви заплати получават служителите на БНБ

58351
Какви заплати получават служителите на БНБ
Снимка: БГНЕС

Разходите за персонал на Българската народна банка ще достигнат близо 50.7 млн. лева през 2022 година. Спрямо предходната година, предвидената сума нараства с близо 7 млн. лева, става ясно от бюджета на БНБ за 2022 година, публикуван на сайта на институцията.

Средствата предвидени за възнагражденията на списъчния състав на БНБ през тази година възлизат на 48.9 млн. лева, което представлява увеличение от 6.7 млн. лева спрямо 2021 година. Увеличението на разходите се дължи както на допълнителни средства за „кариерно развитие” (4.6 млн. лева), така и за финансирането на заложено увеличение на заплатите на всички служители, с изключение на управителния съвет, в размер на 5% (1.8 млн. лева).

Възнагражденията на служителите се повишават заради ускорената инфлация, докато парите, предвидени за кариерно развитие, отразяват нуждата на БНБ да поддържа конкурентна позиция на пазара на труда.

„Предвиденото увеличение на основните заплати на всички служители, с изключение на членовете на УС на БНБ, в размер на 5% отразява ускоряването на инфлацията при потребителските цени спрямо края на 2020 г., която от началото на годината до октомври достига 5.2%. Предвид очакваната тенденция в бюджета са заложени 1858 хил. лв. (1.85 млн. лева, бел. ред.), като нарастването на разходите за списъчния състав (без членовете на УС на БНБ) спрямо 2021 г. е с 4.4%. Предвидените средства за кариерно развитие на служителите на БНБ са свързани със запазване на конкурентните позиции на институцията на пазара на труда и с поддържането на висококвалифициран персонал от специалисти, необходим за изпълнението на функциите на БНБ.”, пише в документа.

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Размерът на месечното брутно възнаграждение зависи от много фактори, но като цяло доброто образование и натрупаният опит са най-важните...

Нивото на заплатите в БНБ е съобразено с равнището на средната работна заплата в икономиката към края на първото полугодие на 2021 година, която нараства с 11.2% на годишна база. В секторите, в които институцията е в пряка конкуренция на пазара на труда, а именно „финансови и застрахователни дейности“ и „държавно управление“, заплатите са скочили съответно с 5.1% и 20.5% за същия период.

„Във връзка с това е предвидено увеличение на средствата за основни заплати на списъчния състав (без членовете на УС на БНБ) спрямо 2021 г. с 12%, което ще доведе до нарастване на разходите с 4653 хил. лв. (4.6 млн. лева, бе. Ред.), или с 10.5%.”, посочват от БНБ.

От институцията обясняват, че по закон възнагражденията на служителите на БНБ не могат да са по-ниски от тези на служители със сходни функции в други банки. Според проучване, възнагражденията на ръководния персонал изостават с 4.31% спрямо достигнатите общи средни месечни възнаграждения на ръководителите на банки в България. За да се увеличат заплатите на ръководния екип на БНБ обаче, отклонението трябва да надхвърля 5%. Поради това през 2022 година заплатите на ръководителите в БНБ остават на нивото от 2021 година.

През настоящата 2022 година месечното възнаграждение на управителя на БНБ възлиза на 20 313 лева. Подуправителите ще получават заплащане в размер на 17 411 лева, а другите членове на управителния съвет ще взимат по 5 804 лева месечно.

„За групите „ръководен персонал“, „специалисти“ и „поддържащ персонал“ постигнатите общи средни месечни възнаграждения са съизмерими с възнагражденията на служителите със сходни функции в банките.”, пише в документа.

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Средната брутна заплата в българската финтех индустрия достига близо 4000 лева, което повече от 2.5 пъти над средната работна заплата у...

Във връзка с предвиденото увеличение на заплатите се очаква общите средни месечни възнаграждения през 2022 година да достигнат както следва: за група „ръководен персонал“ – 7262 лева; за група „специалисти“ – 3346 лева; за група „поддържащ персонал“ – 1862 лева.

Общите разходи за издръжка на БНБ през 2022 година се очаква да достигнат 136 млн. лева, като разходите за персонал представляват 37.4% от общата сума за издръжка на институцията.

Източник: БНБ

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com