Какво очаква БНБ за кредитите у нас

3558
Какво очаква БНБ за кредитите у нас
Снимка: vsichki-krediti.com

БНБ предвижда през 2021 г. годишният растеж на кредита за неправителствения сектор да се увеличи до 7,3%. Главната причина за това е силното нарастване  на  кредита  за  домакинства. Такава е прогнозата според „Икономиката и банковият сектор на България през третото тримесечие на 2021г.“, публикуван от Асоциацията на банките в България (АББ).

Увеличаващото  се  търсене  на потребителски  и  жилищни  кредити  в  условията  на  продължаващия подем на икономическата активност и благоприятни условия за пазара на недвижимо имущество, запазването на ниски нива на лихвените проценти и облекчаването на условията на които трябва да отговарят кредитополучателите,  според  БНБ, ще  допринесе  за ускоряването  на годишния растеж на кредита за домакинства, се казва в анализа.

В периода 2022-2023 г. БНБ прогнозира растежа на кредитите за фирмите да следват  плавна тенденция към ускоряване под влияние на прогнозираното нарастване на инвестициите в частния сектор и на търсенето от фирмите на банково финансиране за инвестиционни цели в условията на запазващи се ниски равнища на лихвените проценти.

В края на септември 2021г. общата сума на кредитите за неправителствения сектор (нефинансови предприятия и домакинства), отчитани като салда, според паричната статистика на БНБ, се повишава със 7,3% на годишна база до 64,34 млрд. лв. от 62,66 млрд. лв. в края на юни 2021 г.

Към края на септември на 2021 г. обемът на необслужваните кредити (с просрочие над 3 месеца) спада дo 3,2 млрд. лв. от 3,273 млрд. лв. тримесечие по-рано. Делът на необслужваните кредити средно за банковата система спада до 4,34% от 4,58%, колкото бе в края на второто тримесечие за 2021 г., според изчисления на базата данни от управление „Банков надзор“ на БНБ.

В края на третото тримесечие на 2021 г. делът при бизнесът се понижава до 4,79% от 5% три месеца по-рано. Спрямо предходното тримесечие нивото при жилищните кредити се понижава до 2,21% от 2,46%. Делът на необслужваните потребителски кредити спада до 6,17% от 6,43%. Към края на третото тримесечие за 2021 г. необслужваните фирмени кредити възлизат на 1,873 млрд. лв.

В сектора на жилищните кредити се отбелязва понижение до 335,9 млн. лв. от 360,2 млн. лв., в сравнение с предходното тримесечие, докато необслужваните потребителски кредити са в размер на 866,6 млн. лв., спрямо 876,2 млн. лв за предходното тримесечие.

Източник: vsichki-krediti.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com