Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?

6257
Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев е поискал от Агенция държавна финансова инспекция да влезе във всички държавни дружества, които начисляват дивидент на държавата, за да провери дали счетоводната им политика отговаря на българските и международните стандарти, съобщи източник на Actualno.com.

Искането е във връзка с програмирането на бюджета за 2023 и 2024 г., като държавата ще настоява тези дружества да изплащат 100% дивидент. Министър Василев посочи, че една от мерките за свиване на бюджетния дефицит от 6.4% на 3% ще бъде въвеждане на изискване за разпределяне на 100% от дивидента на държавните предприятия в полза на държавата вместо 50%, както предлагаше служебното правителство със свое решение от април 2023 г. С новата мярка в бюджета трябва да влязат допълнително над 800 млн. лв.

Още: Василев внася бюджет с 4.5 млрд. дефицит, няма да пипа пенсиите


Повод за проверката на АДФИ стана открито разминаване между резултатите във финансовите отчети на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към 3 февруари 2023 г. и към 21 април 2023 г., при които печалбата на холдинга е намаляла с цели 1 млрд. лв. Така в бюджета, изготвен от служебното правителство, е заложен очакван пълен дивидент от 1,588 млрд. лв. от БЕХ, а впоследствие към държавата са платени само 291 млн. лв. или 50% от счетоводно намалената печалба от 582 млн. лв.

Във връзка с това финансовият министър Асен Василев е изпратил писмо до новия министър на енергетиката Румен Радев, в което препоръчва той като принципал на БЕХ да извърши анализ на финансовите отчети и да предложи на ръководството на БЕХ вземане на решение за неначисляване на финансови обезценки за финансовата 2022 г. В писмото Василев посочва, че до момента "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е внесъл 291 млн. лв. дивидент за 2022 г. Според него тази сума е "значително под разчетената в бюджета". "Това се дължи основно на начислени обезценки от страна на БЕХ, които са намалили печалбата по предварителния му финансов отчет с 1 млрд. лв., за който риск бе информиран и служебният министър на енергетиката, но без резултат". „Аз нямам право да искам нищо от БЕХ. Това, което е предвидено от БЕХ в проекта на бюджет е това, което беше заложено от служебният кабинет – да се събере 100% от дивидента по мярка и по оценка на служебния кабинет“, уточнява Василев.

Как се получава грандиозното намаляване с 1 млрд. лв.?

Има два публикувани индивидуални финансови отчета на БЕХ за финансовия резултат за 2022 г. на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Единият е от 3 февруари 2023 г., а другият е от 21 април 2023 г.

МС одобри 700 млн. лв. вноска от БЕХ за компенсации на небитовите клиенти

Министерският съвет неприсъствено одобри целева вноска от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към Фонд „Сигурност на елек...

В тях към една и съща дата (31 декември 2022 г.) в първия отчет неразпределените печалби са 1,6 млрд. лв., а във втория са 640 млн. лв. (Не само че печалбите намаляват с 1 млрд. лв. – счетоводителите на БЕХ умело са подменили името на реда в баланса от „Неразпределена печалба“ на „Натрупана загуба“. Само че „натрупаната загуба“ във втория отчет е положително число, а именно 640 млн. лв., което не е загуба, а печалба. Това вероятно е направено с цел заблуда на всички хора, които нямат счетоводни умения.

За да балансират намалените неразпределени печалби в пасивите, 1 млрд. лв. е смъкнат и от активите на БЕХ. Задължение на „Топлофикация София“ от 270 млн. лв. изчезва между февруари и април – явно вземанията са изцяло опростени на топлофикационното дружество. Защо – не е ясно.

Предоставените от БЕХ заеми на свързани лица също са смъкнати, и то със 770 млн. лв. – от 1,140 млрд. лв. в първия отчет до 370 млн. лв. във втория отчет. Вероятно БЕХ е опростил 770 млн. лв. задължения на своите дъщерни дружества (Булгаргаз, Булгартрансгаз, НЕК, АЕЦ Козлодуй, ЕСО, Марица Изток 2 и Мини Марица-изток). Не е ясно каква сума е опростена на всяко от дъщерните дружества.

Така, със счетоводни еквилибристики, от баланса на БЕХ са изчезнали около 1 млрд. лв. между февруари и април 2023 г., което се използва като претекст този 1 млрд. лв. да не бъде внесен в държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com