Окончателно: Парламентът прие бюджета за догодина

6620
Окончателно: Парламентът прие бюджета за догодина
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене бюджета за 2024 година. Това стана след три дни обсъждания в пленарната зала. 

"За първи път от три години имаме приет бюджет предишната година, а не в годината, която трябва да се изпълнява, което ще даде възможност и на общините да планират нормално, и на бизнеса да планира нормално, а и ще даде сигурност на всички граждани как ще се развива икономиката през следващата година", заяви финансовият министър Асен Василев след последното гласуване в зала.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев също взе думата, за да обясни, че това е първият бюджет, в който ще има програмно бюджетиране на капиталовата програма.

"Това е първият бюджет, в който 100% капиталовата програма и на национално, и на общинско равнище е програмен. Всички проекти са ясно изписани със срокове, суми и т.н. Това ще има огромно значение за общините, за икономиката, ако бъде изпълнено, както сме го замислили“, каза Цонев. Още: Националната детска болница вече е приоритет за държавата

Според Цонев всички проблеми пред управлението могат да се решават само с диалог, а този бюджет го доказвал.

Какво е предвижда бюджетът?

Бюджетът за 2024 г. е разчетен при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2% догодина и 1,8% до края на тази година. 

Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто.

  • В бюджета за следващата година са заложени: 
  • приходи от 77,6 млрд. лв. 
  • разходи от 83,8 млрд. лв 
  • увеличение на минималната заплата от 1 януари 2024 г. от 780 лв. на 933 лв.
  • 11% ръст на пенсиите от 1 юли 2024 г. по швейцарското правило

За първи път в бюджета има и списък с конкретни инвестиционни проекти (общо над 400), които ще бъдат изпълнявани през годината. Това дава прозрачност за това накъде се насочват разходите за инвестиции на държавата. Към закона има и още един списък - за финансиране на общински инфраструктурни проекти.

Сред приетите по-рано в четвъртък предложения беше това да бъдат записани в пъти по-високи такси за хазарта в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Още: БСП опита да вкара в бюджета 2 млн. лева за реставрация на МОЧА

Предложението на властта за многократно увеличение на таксите за хазартните оператори от началото на годината беше гласувано след спорове дали мярката наистина ще доведе до очаквания от Министерството на финансите ефект за хазната.

Идеята се появи между двете четения на основния финансов закон, а целта е да се увеличат приходите в бюджета следващата година.

Беше приета и идеята на министъра на енергетиката, държавата да може да придобие вземания на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Булгаргаз" от "Топлофикация София"“ с номинален размер до 1,6 млрд. лв. Това може да стане по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Родителите на ученици до четвърти клас и на записаните в осми клас ще получават еднократно 300 лв. Еднократна помощ за раждане на първо дете е 375 лв., на второ - 900, а за трето - 450 лв. Освен това родителите ще имат данъчни облекчения за отглеждането им като могат да приспадат по 6 хил. лв. на дете от годишната данъчна основа, върху която се изчислява дължимия данък за доходите на физическите лица.

За поредна година са приети и компенсации за родителите, чиито деца не са приети в общински детски градини и ясли. Бюджетните организации, настанени в сгради, които са държавна или общинска собственост, няма да плащат наем от догодина. Партийната субсидия остава 8 лева на получен глас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com