Онлайн пазаруването: Как да внимаваме да не се опарим

2731
Онлайн пазаруването: Как да внимаваме да не се опарим
Снимка: iStock

"Последните проучвания, които са от края на 2023 г., показват увеличение на точно този модел на закупуване - "Купи сега, плати по-късно". Това предоставя една допълнителна възможност и допълнителен избор на потребителите да закупят необходими за ежедневието си стоки, които иначе не биха могли да си позволят", отбеляза председателят на Българската е-комерс асоциация Жанет Найденова в студиото на Bulgaria on air.

Тя обясни, че този тип закупуване е вид потребителски кредит. "Рисковете са свързани основно с това, ако самият потребител не е достатъчно активен да провери какви са възможностите и условията за тях. Когато говорим за такъв тип услуги, винаги е възможно да попаднем в капан, ако не познаваме достатъчно добре спецификата на тази услуга. Моят съвет е, преди да прибегнем към каквато и да е новост, да питаме тези, които вече са минали по този път и да питаме експертите", каза създателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, която е бивш пиар на КЗП (Комисията за защита на потребители).

По проучвания в България все още е предпочитан наложеният платеж, пред това да плащаме с кредитна или дебитна карта предварително. Това е манталитет на съседните ни страни, докато в развитите европейски пазари плащанията с карта онлайн достигат 98%. Причината може би е, че хората искат да са сигурни, че това е продукта който искат, както и размерите са подходящи – преглед и тест и след това плащат, кеш или в доста от случаите напоследък с карта. Според гостите причината за това е желанието предварително да проверят стоката, която закупуват.

Още: Как да пестите пари, докато пазарувате онлайн?

Найденова посочи, че сме насочени повече към българските онлайн магазини - повече 96,8%, 32% от европейски, 18% извън евросъюза. Общият процент е над 100 защото един онлайн потребител може да закупува от различни ситуирани в света магазини.

Новата тенденция - шкафчета по улиците

Нова тенденция е да взимаме пратките си не от куриерски офиси, а от специално поставените за това шкафчета по улиците. Може да заплатите с карта при взимането на пратката, не е задължително предварително онлайн. "Това е един невероятно удобен начин да си получите пратката във време, което е удобно за вас, на място, което вие сте избрали и не зависите от работното време на куриера, за да отидете в неговия офис", поясни Найденова. Тя съветва да платим с дебитна или кредитна карта или дигитални портфейли, тъй като при некоректност и неспазване на срокове от търговеца може да отидем в банката, откъдето ни е картата, с която сме заплатили продукта и след процедура си получаваме парите.

По думите на Руменова преди да правим онлайн поръчки е важно да обърнем внимание на сайта и търговеца, от който искаме да закупим нещо, като основното нещо е да видим дали има контакти за връзка с търговеца.

Още: Ето кои са най-често фалшифицираните продукти у нас и как да ги разпознаем

Найденова поясни, че когато потребителите закупуват от физическо лице не са защитени по начина, по който са при закупуване от търговци, които са юридически лица. Закона за защита на потребителите не оказва влияние при закупуване при физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com