Още пари за война: Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.

2292
Още пари за война: Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г.
Снимка: iStock

Русия е удвоила разходите си за отбрана за 2023 г. до над 100 млрд. долара, което е една трета от всички публични разходи. Нуждата от пари за агресивната война на диктатора Владимир Путин в Украйна се увеличава и поставя под все по-голямо напрежение финансите на Москва.

Това съобщи "Ройтерс", като цитира руски правителствен документ. Данните хвърлят светлина върху средствата на Москва за войната в момент, когато вече не се публикуват данни за бюджетните разходи по сектори.

Те също така показват, че само през първата половина на 2023 г. Русия е похарчила 12% - или 600 млрд. рубли - повече за отбрана от първоначално заложените за годината 4,98 трилиона рубли (54 млрд. долара).

Още: Японският парламент прие бюджет с рекордни разходи за отбрана

1/3 от харчовете на Русия отиват за войната

Разходите за отбрана през първите шест месеца на 2023 г. възлизат на 5,59 трилиона рубли, което представлява 37,3% от общо 14,97 трилиона рубли, изразходвани като цяло от Москва през този период, се посочва в документа. Бюджетният план на Русия предвижда 17,1% от общите средства да се изразходват за "Национална отбрана".

Правителството и Министерството на финансите на Русия не са отговорили на молбата за коментар относно цифрите.

Нарастващите военни разходи подпомагат скромното икономическо възстановяване на Русия през тази година с по-високо промишлено производство, но вече доведоха до дефицит в бюджетните финанси от около 28 млрд. долара - стойност, която се утежнява от намаляващите приходи от износ.

Още: Кремъл все по-зависим: Шойгу е търсил оръжия в Северна Корея

По-високите разходи за отбрана - т.е. за война в Украйна, могат да увеличат допълнително дефицита, а увеличаването на производството може да доведе до намаляване на разходите в други сектори и да изтласка частните инвестиции.

Изчисленията на "Ройтерс" въз основа на документа показват, че през първите шест месеца Русия е похарчила 19,2% за отбрана от всички първоначално планирани бюджетни разходи за 2023 г. като цяло.

Последните публично достъпни данни показват, че през януари и февруари Москва е похарчила 2 трилиона рубли за военни цели. През първата половина на тази година бюджетните разходи са били с 2,44 трилиона рубли повече от същия период на 2022 г. 

Документът предоставя нова оценка за годишните разходи за отбрана в размер на 9,7 трилиона рубли, една трета от общата цел за разходите от 29,05 трилиона рубли, което ще бъде най-високият дял поне през последното десетилетие.

Още: Японски анализ: В НАТО започнаха да харчат повече за армиите си чак след като Путин нападна Украйна

Русия вече е похарчила 57,4% от новия си годишен бюджет за отбрана, показва документът.

Кои сектори страдат?

Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността, но с нарастването на дела на разходите за отбрана и други области могат да бъдат подложени на съкращения.

Икономистът Евгений Суворов заявява, че военната индустрия работи с пълен капацитет. "Не знаем какъв е потенциалът за по-нататъшно увеличаване на производството на танкове и ракети", казва той в канала си в "Телеграм". "Но знаем, че по-нататъшното увеличаване на тази продукция е възможно само за сметка на отнемане на още персонал от други сектори на икономиката".

Още: Германия планира да увеличи с 5 пъти военната помощ за Украйна, твърди "Шпигел"

Русия, която е нетен износител, обикновено отчита бюджетни излишъци, но за втора поредна година ще отбележи дефицит, като стойността на износа на енергийни продукти е спаднала с 47% на годишна база през първото полугодие.

По-високите бюджетни разходи увеличават инфлационните рискове. Централната банка повиши лихвените проценти до 8,5% през юли и анализаторите очакват цената на заемите да продължи да нараства.

Банката на Русия прогнозира растеж на БВП от 1,5-2,5 % през тази година, което съответства на прогнозите на анализатори, анкетирани от "Ройтерс" миналата седмица. През април Международният валутен фонд прогнозира 0,7% ръст през тази година, но при глобална изолация, която ще отслаби перспективите на Русия за години напред.

"Изобилните фискални "стероиди" помагат доста добре за момента, но едва ли подобряват средносрочната или дългосрочната позиция на икономиката", казва друг експерт. "Веднага щом фискалната консолидация стане неизбежна, ще настъпи бързо икономическо забавяне".

Още: България похарчила 2,5 млрд. лева за отбрана през 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

ЕЦБ с важни новини кога може да започне понижаването на лихвите

Акциите на ПИБ с голям потенциал за ръст

Над 20 000 души вече получават втора пенсия

Изненадващ ход: Турската централна банка очаква по-висока инфлация

НОИ обяви колко е средният осигурителен доход за март

Немско издание пита: Готова ли е България да приеме еврото?

Управителят на БНБ обсъди приемането на еврото с колегите си от Хърватия и Чехия

Държавите, в които живеят най-много милиардери

Финансовото министерство очаква излишък от 600 млн. лв. в края на април

Финансовото министерство: Фискалният резерв е близо 12 млрд. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси