От биткойн до блокчейн: Ключови крипто термини и какво означават

2962
От биткойн до блокчейн: Ключови крипто термини и какво означават
Снимка: iStock

Драмите около платформата за обмен на криптовалути FTX и нейният бивш изпълнителен директор, срещу когото бяха повдигнати обвинения за финансови измами, върна дебата за виртуалните валути отново под светлините на прожекторите.

Но за много хора, термините, използвани в тези среди, като биткойн, блокчейн, платформа за търговия и обмен, продължават да бъдат забулени в мистерия.

Ако чувате тези думи за първи път или просо имате нужда да си припомните значението им, представяме няколко ключови термина и тяхното значение, подбрани от BBC.

Биткойн

Биткойн е вид дигитална валута (криптовалута). Подобно на традиционните валути, като щатския долар, евро или лев, по света съществуват много различни видове виртуални валути. Сред другите популярни криптовалути, за които може би сте чували, попадат Етериум (Ethereum) и Доджкойн (Dogecoin). За разлика от традиционните валути обаче, биткойн не е обезпечен или контролиран от централизирани финансови институции. Вместо това валутата е децентрализирана. Това я прави популярна сред хората, които вярват, че децентрализацията може да донесе финансова свобода, но от друга страна я прави екстремно волатилна. С други думи, цената на която криптовалутата може да се купи и продаде се покачва или намалява постоянно и с бързи темпове.

Блокчейн

Обвиниха основателя на фалиралата FTX за измама на инвеститорите

След като основателят на борсата за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрид беше арестуван на Бахамите, Комисията по ценните книжа и фондовит...

Блокчейн е технологията, служеща за основа на всички криптовалути, както и на много други продукти като NFT (незаменими токени). Купуването, продаването и търгуването на виртуални валути се заспива върху този виртуален регистър, който представлява поредица от блокове, свързани в огромна верига. Всяка трансакция с криптовалути е индивидуално записана в блокчейна чрез огромна мрежа от доброволци, които верифицират нейната автентичност, използвайки компютърни програми.

Тъй като блокчейн е децентрализиран, той не се съхранява на една машина или мрежа, притежавана от една или повече компании. Информацията от блоковете е достъпна за всеки.

Криптовалути

На пазара има хиляди различни видове криптовалути;    Снимка: iStock

Криптовалути е термин, използван за дигиталните (цифрови) валути като биткойн, които съществуват посредством блокчейн технологията.

Платформа за търговия с криптовалути

Може ли Етериум да отнеме короната на биткойн като най-популярна криптовалута?

Години наред Етериум дори не можеше да си помисли да се конкурира с биткойн. Сега обаче, втората най-популярна криптовалута в света изг...

Платформите за обмен и търговия с криптовалути представляват дигитална платформа, където инвеститорите могат да купуват, продават и да търгуват с виртуални валути. Подобно на традиционното инвестиране, крипто платформите играят ролята на брокерска къща, където хората могат да трансферират традиционни пари, като щатския долар и еврото, от техните банки към криптовалути като биткойн и Етериум. Повечето трансакции се облагат с такси.

Крипто портфейл

Крипто портфейл е място, където инвеститорите съхраняват криптовалутите си. Той съхранява виртуалните активи точно както традиционен портфейл служи за съхранение на пари в брой. Има два вида, горещ портфейл и студен портфейл. Първият вид е свързан с интернет, което го прави по-удобен за бързи трансфери и лесен достъп до активите. Студените портфейли са физически устройства – нещо като специално проектирано USB, което съхранява криптовалути или продукти офлайн, тоест без да е свързани с интернет. Тези портфейли обикновено се считат за по-сигурни и се използват за дългосрочно съхранение на дигитални активи.

Още:

Балон ли е биткойн?

Цената на биткойн ще се срине с 40% до 10 000 долара, прогнозира опитен инвеститор

Биткойн може да се срине с над 40% спрямо настоящото си ниво до цена от 10 000 долара, смята ветеранът в света на инвестициите Марк Моб...

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com