Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&P повиши перспективата за София

19 февруари 2024, 14:20 часа • 1754 прочитания

Рейтинговата агенция S&P повиши до "положителна“ перспективата си за София поради подобрените прогнози за икономическия растеж на града и потвърди дългосрочния кредитен рейтинг "BBB". Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев.

"Естествено рискове пред развитието ни има, но и противодействие има - подобряване на прозрачността и ефективността на общината и управлението, финансовите резултати и надзора над общинските дружества заедно със СОС", коментира той.

Още: Терзиев: Кметът не е нито генерал без армия, нито безгласна буква. Ще се борим

Огромен потенциал

"Важното за мен и екипа на общината в следващите месеци е да работим усилено, за да оправдаем доверието, което ни се гласува, като направим нужните реформи и в търговските дружества, за да предоставяме по-качествени и ефективни услуги на хората на София. Заедно с Иван Василев, заместник-кмет по финансите, вече работим върху анализ на финансовите резултати, управленските практики и ефективността на търговските дружества. В следващите седмици ще споделим резултата и нашите препоръки към принципала им СОС", подчертава Терзиев.

"Потенциалът на София за развитие е огромен. Всички знаем това. Но винаги е добре, когато е оценен на международно ниво. Икономиката на града ни е не просто в пъти по-голяма от тази на другите градове в България, тя е ракета-носител за страната. Богатството на София не просто е над два пъти по-високо от средното за страната - то може да бъде репликирано в други градове през изграждане на сътрудничество за добри практики, пренос на знание, общи проекти и инициативи, които да ни дърпат заедно напред", посочва столичният кмет.

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на София

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес