Вдигат двойно прага за регистрация по ДДС след зелена светлина от Брюксел

3723
Вдигат двойно прага за регистрация по ДДС след зелена светлина от Брюксел
Снимка: istock

България получи разрешение да увеличи двойно минималния праг на оборота, при който фирмите у нас имат задължението да се регистрират по ДДС. Това става възможно след като Съветът на Европейския съюз одобри искането на страната ни за дерогация от правилата, засягащи общата система на данъка върху добавената стойност, съобщават от Министерство на финансите. Народното събрание прие тази мярка още през месец юли, но досега се чакаше официално разрешението от страна на Съвета на ЕС.

След зелената светлина от Брюксел, България ще може да освободи от ДДС данъчно задължените лица с годишен оборот до 51 130 евро в национална валута по обменния курс в деня на присъединяването. Това означава, че прагът за регистрация по ДДС у нас ще бъде увеличен двойно - от 50 000 лева на 100 000 лева. Срокът на дерогацията е до 31 декември 2024 година, след което страните от ЕС ще трябва да приложат нови правила относно регистрацията по ДДС.

„Срокът на действие на дерогацията е до 31 декември 2024 г., до когато държавите-членки трябва да транспонират Директива (ЕС) 2020/285 и съответно от 1 януари 2025 г. на държавите-членки ще бъде позволено да освободят от ДДС доставките на стоки и услуги, извършени от данъчно задължени лица, чиито годишен оборот не надвишава прага от 85 000 евро.”, пише в съобщението на финансовото ведомство.

Според Министерство на финансите, увеличаването на минималния праг за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. е мярка, която ще има положителен ефект в настоящата трудна икономическа обстановка и ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса, особено за малките предприятия.

Парламентът официално вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

Народното събрание прие с пълно единодушие на второ четене да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Пром...

Лицата, които са с облагаем оборот под 100 000 лева могат да останат доброволно регистрирани по ДДС, уточняват от финансовото министерство.

Искането за дерогация от чл. 287 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност беше изпратено до Европейската комисия чрез Постоянното представителство на Република България към ЕС на 13 май 2022 г. и получаването му е потвърдено от Комисията на 23 май 2022 година, добавят от Министерство на финансите.

През юли месец Народното събрание прие мярката за вдигане на минималния праг за регистрация по ДДС на 100 000 лева, като решението влиза в сила от 1 януари 2023 година.

Още: Големите компании платиха над една трета от всички данъци у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com