Втората най-популярна криптовалута поскъпна със 106% за два месеца

12829
Втората най-популярна криптовалута поскъпна със 106% за два месеца
Снимка: iStock

Ръстът в цената на етер бързо натрупа преднина пред увеличението но стойността на биткойн. Това става ясно, след като цената на етер, втората най-популярна криптовалута в света, падна до едногодишно дъно през юни. Причината за увеличението на стойността е, че инвеститорите очакват обновлението на блокчейна на Ethereum, известно още като "сливане" да стане факт през септември.

Цената на биткойн удари дъно от 17 601 долара на 19 юни. Биткойн стартира петъчния ден с цена от малко над 23 416 долара в полунощ българско време, което представлява ръст от 33% в рамките на два месеца, сочат данните на CoinDesk.

Загубите от крипто хакове скочиха до близо 2 млрд. долара през тази година

Загубите от крипто хакове скочиха с близо 60% през първите седем месеца на годината и достигнаха до 1.9 млрд. долара. Повечето кражби н...

Етер удари едногодишно дъно от 880.93 долара в средата на юни, но в рамките на само два месеца отбеляза ръст от 106%, предава CNBC.

Ръстът в цената на двете криптовалути се дължи на един основен фактор, а именно очаквания ъпгрейд на блокчейна Ethereum, наричан "сливане". Ъпгрейдът е планиран за 15 септември след дълго забавяне.

Блокчейнът ще се промени, като платформата на Ethereum премине от модела Proof of work (PoW) към модел на база proof-of-stake (PoS). Най-общо казана новата система ще разчита на съществуващия кеш от етер на потребителите като средство за верифициране на трансакциите, вместо на копаенето, което изисква сериозни количества енергия.

Поддръжниците на промяната посочват, че този ход ще направи Ethereum по-бърз и по-енергийно ефективен.

„Предстоящият Ethereum Merge (ъпгрейдът на платформата на Ethereum, бел. ред.) е най-обсъжданата тема в крипто света в момента и е причината за по-доброто представяне на етер в сравнение с това на биткойн през последния месец“, казва пред CNBC българският крипто предприемач Антони Тренчев, съосновател на една от водещите компании за управление на дигитални активи Nexo, основана в България.

Пореден обир на криптовалути на стойност 190 млн. долара

Нов обир е извършен в крипто сектора. Американската крипто фирма Nomad е претърпяла загуби на стойност 190 млн. долара след поредната к...

„Блокчейн, който се представя като енергийно ефективен, винаги ще пленява въображението на хората, затова етер има вятър в платната си преди сливането, преминаване към proof of stake", добавя той.

И биткойн, и етер все още се търгуват на цени, които са с над 60% по-ниски от най-високите стойности на криптовалутите някога, които бяха достигнати през ноември миналата година. Причината са сътресенията в крипто пазара тази година.

Светът на виртуалните валути бе белязан първо от срива на стейбълкойна UST, чиято цена трябваше да е обвързана със стойността на щатския долар, както и на luna, нейният побратим токен.

През ноември миналата година, пазарната капитализация на пазара гонеше стойност от 3 трилиона долара, но в средата на юни пазарът на криптовалути падна под 1 трилион долара. Същевременно загубите от крипто хакове през първите седем месеца на годината и достигнаха до 1.9 млрд. долара.

Етер обаче се понесе във вихъра на ново рали и удвои цената си само в рамките на два месеца.

Крипто зимата се отлага: Секторът привлича повече инвестиции от всякога

Въпреки настоящите сътресения в крипто сектора, рисковите инвеститори засега нямат никакво намерение да обърнат гръб на виртуалните вал...

Втората най-популярна криптовалута достигна 24-часов връх от 1882 долара, сочат данните на CoinDesk, но цена от над 2000 долара обаче е малко вероятна към момента, смята Джейкъб Джоузеф, анализатор в платформата за предоставяне на данни за виртуални валути CryptoCompare.

Същевременно обаче съществуват рискове за ралито на цените на етер, смята Тренчев.

„Всяко по-нататъшно забавяне до сливането в средата на септември ще доведе до отслабване на 50-процентовия ръст в цената на етер от средата на юли“, казва той. Според него обаче е малко вероятно да има ново забавяне.

По думите на Тренчев, съществува възможност инвеститорите да приберат печалбите от внушителното поскъпване на криптовалутата през последните два месеца, веднага след като сливането бъде успешно.

Към момента на подготвяне на материала етер се търгува за 1739.08 долара, а пазарната капитализация на възлиза на Ethereum 206.8 млрд. долара. Цената на биткойн е 21 765 долара, а пазарната му капитализация е 415.16 млрд. долара. И двете криптовалути отчитат спад в цените си през последните 24 часа - най-търгуваната е загубила около 7.5% от стойността, а втората най-популярна – 6.2%, сочат данните на CoinDesk.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com