10 неща, които трябва да знаете за Сеп Блатер

21242
10 неща, които трябва да знаете за Сеп Блатер
Снимка: Getty Images/Guliver

Как Сеп Блатер се издигна до върха на футбола, минавайки от обидите към жените и хомосексуалистите и стигайки до омраза към медиите, въпреки че швейцарецът е бивш журналист? Английското издание „Телеграф“ представя 10 факта за Блатер, който вчера (2 юни) изненадващо подаде оставка като президент на ФИФА, макар че беше преизбран за поста преди по-малко от седмица.

1. Сеп Блатер е роден в отдалечения швейцарски град Висп през 1936 г. Той е бил женен 3 пъти и има една дъщеря, Корин, която живее във Висп, където е собственичка на местен ресторант.

В Англия празнуват оставката на Блатер

Президентът на английската футболна асоциация Грег Дайк не скри радостта си относно новината за оставката на Сеп Блатер, който преди по...

„Мисля, че когато се оттегли, когато не е президент на ФИФА, всички ще осъзнаят какво е направил. Благодарение на него светът е малко по-добре“, споделя Корин.

2. Блатер участва в изборите за президент на ФИФА за безпрецедентния пети мандат. Той работи във футболната централа от 1975 г. - първо като технически директор, а след това като главен секретар в продължение на 17 години от 1981 г. През 1998 г. швейцарецът е избран за първи път за президент на ФИФА.

3. Блатер обича да припомня на медиите, че и той е бил спортен журналист и член на Международната асоциация на спортните журналисти. Завършил е университета в Лозана, а преди това е работил в сферата на ПР. Има и слухове, че Блатер е работил и като сватбен певец, за да увеличи доходите си.

4. Блатер редовно отправяше забележки за женския футбол. Запитан как да се подобри популярността на този спорт, той отговаря: „Нека жените играят в по-женствени дрехи, както правят във волейбола. Бига могли да носят по-къси шорти. Извинете, че го казвам, но жените футболистки са хубави “.

5. Друго типично за швейцареца поведение са изказванията му за расизма. Той заявява, че не съществува расизъм, както и за хомосексуалността, съветвайки гей феновете в Катар „да се въздържат“ за Световното първенство през 2022 г. След разкриването на извънбрачната афера на английския футболист Джон Тери, Блатер споделя: „Ако това се беше случило например в някоя латинска страна, тогава мисля, че щеше да бъде аплодиран.“

ФИФА и корупцията ѝ - за "по-висша" цел

Корупция във ФИФА – това е водещата новина на редица големи световни медии, които обикновено не обръщат толкова голямо внимание н...

6. Подозренията за тежка корупция, която е извършена от длъжностни лица във ФИФА, е част от президентсвото на Блатер. Миналата седмица ФБР повдигна 47 обвинения, които обхващат близо 25 години и включват повече 97 млн. паунда незаконни плащания. Лицата, които са обвинени от прокуратората в САЩ, са девет високопоставени служители на ФИФА. Самият Блатер не е обвинен - все още.

7. Блатер може да е презиран от много футболни фенове и служители в Европа, но е изключително популярен и в страни от Азия и Африка. А всяка от 209-те страни-членки на ФИФА има право на един глас по време на изборите независимо от населението. Това означава, че Монсерат, Кабо Верде и Кюрасао са толкова важни, колкото и Германия, Бразилия и Англия.

8. Има малка надежда Англия да е домакин на Световното първенство по футбол без да има огромна реформа във ФИФА. Непосредствено преди избора на домакин на първенството през 2018 г., Блатер напомни на членовете на Изпълнителния комитет за „злините на медиите“. Той обвини английските медии, че създават противоречия относно домакинството на Катар.

„За съжаление има много дискриминация и расизъм, и от това ме боли“, сподели тогава Блатер.

9. Заплатата на Сеп Блатер като президент на ФИФА не е разкрита публично, но се смята, 100 млн. паунда на година са били изразходвани за лични разходи на ръководители и че приходите на ФИФА възлизат на 3,7 милиарда паунда.

Арест на високопоставени служители на ФИФА за корупция

Рано тази сутрин швейцарската полиция е арестувала високопоставени служители на ФИФА, съобщи New York Times. Задържаните ще бъдат екстр...

10. Блатер владее френски, италиански, английски, немски и испански език. Приятели, колеги и конкуренти са единодушни, че той може да бъде очарователен. Обърнете внимание на навика да танцува, по-скоро ужасно, на големи публични събития.

„Когато властта му е в опасност, той ще направи всичко възможно да я запази“, споделя бившият генерален секретар на УЕФА Герхард Айгнер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят