232 дни до ЕВРО 2024: "Голът на живота", който короняса контузения Роналдо

3968
232 дни до ЕВРО 2024: "Голът на живота", който короняса контузения Роналдо
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Всеки фен на футбола е чувал фразата „голът на живота му“. Много често тя се използва за играчи, които не са постигнали особени успехи, но едно попадение може да промени изцяло кариерата и живота им. В историята на футбола има много такива примери, но един ярко изпъква.

Може би, защото се случи на финал на европейско първенство. Може би, защото след това кариерата на днешния герой в нашата спортна рубрика така и не се разви по начина, по който той искаше. Той обаче завинаги ще остане в историята на Португалия, тъй като донесе така чаканата титла на „мореплавателите“ от континенталната надпревара.

Португалия не бе един от фаворитите на Евро'16

Едер

През 2016 година се проведе Европейското първенство по футбол във Франция. Надпреварата обещаваше да бъде много оспорвана и до последно не се знаеше кой ще стане шампион. Кандидатите бяха доста – световният първенец Германия, традиционно силният отбор на Франция, трикратният европейски шампион Испания или вечните фаворити Италия и Англия.

Отборът на Португалия не влизаше в сметките за титлата, тъй като тимът не можеше да се похвали с някакви невероятни успехи. „Мореплавателите“ имаха едно трето място на Мондиала през далечната 1966-та, както и второ място на Евро 2004, на което бяха домакин. Поради тази причина Кристиано Роналдо и компания бяха неглижирани от специалисти и фенове.

„Мореплавателите“ не впечатлиха

Оказа се, че всички, които не са залагали големи надежди на Португалия, са се оказали прави. Тимът на Фернандо Сантос тотално се провали в груповата фаза на Евро 2016 и завърши на трето място в своята група с едва 3 точки от три равенства – с Исландия, Австрия и Унгария. Първа и втора позиция бяха за „маджарите“ и „викингите“. Роналдо и компания пък бяха отпаднали.

Едер Национален отбор на Португалия

В последния момент обаче Португалия получи „намигване“ от съдбата. Тимът се класира по чудо за елиминационната фаза на европейското първенство, като един от четирите най-добри трети отбора. Мъките на „мореплавателите“ обаче продължиха и те отстраниха трудно Хърватия на 1/8-финалите, с гол в продълженията. След това елиминираха Полша след дузпи, за да стигнат до единствения си категоричен успех в турнира – 2:0 срещу Уелс на 1/2-финалите.

Финалът срещу Франция

По този начин Португалия се класира за финал на европейско първенство за първи път от 12 години насам. Там тимът на Фернандо Сантос трябваше да срещне големия фаворит – Франция. Още в 25-ата минута на мача иберийците получиха сериозен удар. Суперзвездата на тима Кристиано Роналдо трябваше да бъде заменен принудително заради контузия.

Това промени изцяло стила на игра на португалците, които до този момент, по време на целия турнир, правеха едно и също – подаваха само на Роналдо. След контузията му пък те трябваше да се пренастроят и да търсят успеха без него.

Едер Национален отбор на Португалия

Задачата бе трудна с оглед на класата на Франция. „Петлите“ изцяло доминираха в срещата, но така и не успяваха да реализират гол във вратата на Руи Патрисио. Така се стигна до нулево равенство и продължения.

Как блесна звездата на Едер

В тях, макар и за кратко, блесна звездата на Едер. Нападателят се появи на терена в 79-ата минута на мача, за да замени Ренато Санчес. Едер бе част от националния отбор на Португалия от 2012 година, но представянето му бе толкова незабележимо, че никой нямаше очаквания към него. Все пак в 26 мача преди старта на Евро 2016 той имаше едва три гола на сметката си – и трите в контроли.

Някои от вас ще кажат: „Трудно е да се играе в сянката на Кристиано Роналдо“. И ще са прави, но нека направим уточнението, че във въпросните 26 мача Едер има немалко пълни 90 минути на терена, а сред съперниците е имало и доста невзрачни състави – Азербайджан, Габон, Северна Ирландия, Гърция, Албания на два пъти, Армения, Кабо Верде, Естония, че дори и България. Все пак той се разписа в контролите с Италия, Норвегия и Естония.

Въпреки скромния си принос Едер бе част от националния отбор на Португалия. Но да се върнем към финала на Евро'16. Течаха продълженията, Едер бе на терена и в 109-ата минута се случи немислимото – той отбеляза гол в най-важния мач на „мореплавателите“. Нападателят получи топката на около 30 метра от вратата на Франция. Той опита да напредне, леко нескопосано, но все пак стреля от разстояние и матира Уго Йорис. В крайна сметка Португалия спечели първия си голям международен трофей с попадението на най-неочаквания футболист.

Кариерата на Едер не се разви така, както всички очакваха

След този гол всички очакваха кариерата на 29-годишния тогава нападател да тръгне нагоре. Нищо такова обаче не се случи. Едер игра с променлив успех за Лил (51 мача и 13 гола) и Локомотив Москва (119 мача и 15 гола), преди да се озове в саудитския Ал Раед. След края на сезон 2021/22 героят на Португалия „окачи обувките на пирона“.

Кристиано Роналдо Национален отбор на Португалия

Едер обаче едва ли някога ще бъде забравен от феновете на Португалия. Да, не е Кристиано Роналдо, но именно той донесе така чаканата титла на „мореплавателите“. Има много голяма вероятност да не видим скоро подобна история като тази на Едер, но и никой не знае. Все пак предстои Европейското първенство в Германия през следващото лято, а както знаем футболът винаги може да ни предложи поредният невероятен обрат.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 239 дни до ЕВРО 2024: Вечният БГ национал, играл най-много мачове на еврошампионати

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Кристиано Роналдо избухна и класира Ал Насър на финал, но срещу най-големия кошмар (ВИДЕО)

Дортмунд е по-близо от ПСЖ до финал в Шампионска лига, но интригата е жива (ВИДЕО)

След две дузпи: Байерн и Реал оставиха развръзката за "Бернабеу" (ВИДЕО)

Манчестър Юнайтед вади почти целия отбор на сергията, само трима не се продават

Футболната романтика е жива: Приказката на Джейми Варди и Лестър (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 30 април 2024 г.

Барселона обърна десет от Валенсия и излезе на второ място в Испания (ВИДЕО)

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят