Челси нанесе първа загуба на Арсенал след лекция на Моуриньо

50156
Челси нанесе първа загуба на Арсенал след лекция на Моуриньо
Снимка: Getty Images/Guliver

Арсен Венгер остана без победа в съперничеството си с Жозе Моуриньо. Воденият от португалеца тим на Челси нанесе първа загуба на Арсенал след 2:0 на "Стамфорд Бридж" и продължава да води уверено в Премиършип. За Арсенал все пак има напредък, след като през миналия сезон загуби на същия стадион с 0:6.

Дербито започна със забавяне от 15 минути заради транспортни проблеми, попречили на част от публиката да пристигне навреме за мача. Първите минути бяха типични за дерби от подобен ранг. Тактическото надлъгване бе в ход, като темпото постепенно се засилваше в течение на мача.

В 10-ата минута "Стамфорд Бридж" затихна в ужас. Алексис Санчес се втурна да гони една топка, Тибо Куртоа излезе да го посрещне и двамата се сблъскаха, след което вратарят остана да лежи на земята неподвижен. Лекарските екипи се намесиха мигновено и белгиецът получи "зелена светлина" да продължи участието си в мача.

Арсенал владееше повече топката, докато Челси започна да пробва с центрирания да преодолее защитата на гостите. В 20-ата минута Гари Кейхил влезе изключително грубо в краката на Матьо Фламини и трябва да бъде доволен, че получи само жълт картон. Епизодът обаче изнерви двамата мениджъри, като Арсен Венгер избута Моуриньо и бе близо до това да го хване за гушата, но четвъртият съдия се намеси навреме.

В 24-ата минута Тибо Куртоа поиска медицинска помощ след като от ухото му започна да тече кръв. От Челси веднага реагираха и го смениха с ветерана Петер Чех. По-късно стана ясно, че Куртоа е закаран в болница, след като е признал, че е изпаднал в безсъзнание за момент.

Избухване на Еден Азар направи разликата между двата отбора през първото полувреме. Страхотният белгиец пое топката и влезе в наказателното поле, след което бе фаулиран от Лоран Косчелни, а Аткинсън посочи бялата точка. Белгиецът се зае с изпълнението и без проблем матира Шчечни за 1:0.

До края на полувремето Арсенал се активизира, но не стигна до чисто голово положение. Пробивите на "топчиите" стигаха само до границата на наказателното поле, където "желязната" защита на Челси се намесваше.

Когато не ставаше с игра, тогава играчите на Арсенал пробваха да поискат дузпа. В 63-ата минута топката срещна ръката на Сеск Фабрегас на границата на наказателното поле, но съдията реши да замълчи.

Към своя край, мачът влезе в познато русло, когато играе Челси и води в резултата. Арсенал контролираше топката, а "сините" се отбраняваха самоотвержено, успокояваха темпото и мислеха единствено как да удържат крехкия си аванс.

В 75-ата минута Челси създаде чисто положение след страхотна контраатака. Диего Коща задържа умело топката и видя отлично нахлуващия Еден Азар, който си откри коридор за стрелба, но мощният му шут премина над вратата.

В 79-ата минута Челси удари смъртоносно. Докато Арсенал си владееше топката и не създаваше положения, с едно изригване домакините решиха мача. Феноменален пас на Сеск Фабрегас зад центъра на терена намери Диего Коща, той си поведе добре топката и сам срещу Шчечни го прехвърли изключително технично за 2:0. Всичко беше ясно. Поредната лекция на Жозе Моуриньо и заявка за това колко силен отбор е Челси този сезон.

Челси има 19 точки на върха в класирането, с 5 повече от втория Манчестър Сити. Арсенал остана шести с 10 точки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com