Как Brexit ще се отрази на Висшата лига?

822
Как Brexit ще се отрази на Висшата лига?
Снимка: Gulliver/Getty Images

В четвъртък гласувалите във Великобритания чрез референдум избраха страната им да напусне Европейския съюз. Резултатът е изключително изненадващ, тъй като въпреки предпазливите прогнози на социолозите бяха, че страната ще остане. Как обаче напускането на страната от ЕС ще се отрази на клубовете от Висшата лига?

По-рано тази седмица всички 20 клуба от Премиър лийг изразиха подкрепата си, Великобритания да не напуска Европейския съюз. Шефът на Висшата лига Ричард Скъдамор заяви, че евентуално напускане би било в противоречие с концепцията на шампионата – „откритост“. След като британската общност обаче гласува изненадващо за напускането, то се очакват сериозни последици и за най-високото ниво на английския футбол, пише Goal.com.

Смях през сълзи в Twitter след Brexit

На исторически референдум Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън хвърли оставка, а бъдещето пред ст...

Въздействие на трансферния пазар

Brexit най-вероятно ще доведе до падане на паунда заради по-несигурната обстановка в страната и заради начина, по който Великобриатания ще преговаря за големи бъдещи сделки. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на цената за привличане на чужди играчи. Например, ако Ювентус сложи цена на Пол Погба от 160 млн. евро - в края на юни 2015г. обменния курс евро/паунд бе 0,709, но това лесно може да се промени след Brexit до 0,900 или дори още повече. Контрактите на играчите от чужбина се договаряха в евро вместо в паунд, а промяната ще повиши разходите за заплатите на футболистите от Висшата лига. Комбинирано тези неща може да създадат огромни проблеми за клубовете при спазване на финансовия феърплей. В същото време, вотът ще позволи на клубове, които не са част от Висшата лига да купуват английски играчи на много по-ниска цена. Като например, Димитри Пайе от Уест Хям, който прави фурор на Евро 2016.

До какви други последствия може да се стигне за Висшата лига, вижте в Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят