Кремъл отвърна на Лондон за руските фенове на Евро 2016: Има русофобска истерия

1788
Кремъл отвърна на Лондон за руските фенове на Евро 2016: Има русофобска истерия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русофобска истерия – с тези думи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тиражираните първо от The Guardian слухове, че е възможно изцепките на руските футболни фенове на Евро 2016 да са организирани от руското правителство.

Според Песков няма нужда от каквато и да е официална реакция на Русия по повод публикацията. Той даде краткия коментар пред агенция „Интерфакс“.

Пак проблеми с феновете на Европейското първенство по футбол 2016

Полицията в Лил използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпа от около 200 британски футболни фенове. Силите на реда стреляха с грана...

Пред The Guardian неназовани британски правителствени служители заявиха, че в сблъсъците между английските и руските фенове в Марсилия и Лил са участвали руски военни. Британското правителство се опасява, че така Кремъл иска да демонстрира силата на Русия, казаха въпросните неназовани източници.

„Трудно е да се докаже официална връзка между руските фенове и Кремъл, но имаме информация, че много от участвалите в боевете са на активна служба в руските военни части. Всичко това изглежда като продължение на хибридната война“, гласи коментарът на неназованите британски източници пред Observer.

Един от лидерите на руската агитка – Александър Шпригин, президент на Общоруското обединение на футболните фенове, е свързван с Владимир Путин, тъй като е сниман заедно с руския президент по време на погребение на футболен фен през 2010 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят