Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от ФБР

10274
Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от ФБР
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от американското Федерално бюро за разследване (ФБР). Съобщението не е потвърдено официално, но зад него стоят единодушно източниците на изданията "Ню Йорк Таймс", "Ей Би Си" и "Ройтерс".

Часове по-рано Блатер огласи изненадващо намеренията си да подаде оставка. Това се случи на специална пресконференция, само няколко дни след като швейцарецът спечели изборите за пети мандат начело на световната централа.

Сеп Блатер изненадващо хвърли оставка

Президентът на ФИФА Сеп Блатер изненадващо подаде оставка. Това се случи на специална пресконференция, само няколко дни след като швейц...

"Въпреки че имам мандат от членовете на ФИФА, не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят – феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат футбола толкова, колкото всички ние във ФИФА. Поради тази причина, аз реших да се откажа от своя мандат на извънреден изборен конгрес", каза той, цитиран от БНР.

Предизвестието за края на 34-годишната доминация на Блатер в световния футбол дойде броени дни след преизбирането му за пети мандат. Блатер не изтегли кандидатурата си, въпреки арестите на няколко негови подчинени, уличени в корупция, и въпреки призивите на шефа на Европейската федерация, Мишел Платини. Обръчът около швейцареца обаче се затегна, след като дясната му ръка Жером Валк бе замесен в злоупотребите за 10 милиона долара, свързани със световната първенство от 2010 година.

Решението за оставка на Блатер бе приветствано от Платини като трудно, но смело и правилно. Ройтерс определя бившия френски голмайстор като фаворит за наследник на Блатер. Изборът ще бъде направен най-рано през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят