12 от общо 15 паралелки от 1 до 4 клас се връщат на училище в Трявна

2289
12 от общо 15 паралелки от 1 до 4 клас се връщат на училище в Трявна
Снимка: Община Трявна

Съгласно последната издадена Заповед от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването относно задължителните насоки за обучение и тестване в училищата по време на извънредна епидемична обстановка, от утре (10.11.2021 год.) обратно в клас се връщат 12 от общо 15 паралелки от I до IV клас на територията на Община Трявна. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов и допълни, че присъственото обучение на най-малките ученици ще започне, тъй като повече от 50% от родителите са дали своето писмено съгласие децата им да се върнат обратно в клас при щадящо тестване за Covid-19.  

Припомняме, че възможността за присъствено обучение на учениците от I до IV клас е съгласно Заповедта на Здравният министър, която е в сила от 04.11.2021 год. до 30.11.2021 год., и се отнася за тези общини, където заболеваемостта от Covid-19 е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време. Условието е те да се тестват със щадящи тестове два пъти седмично и 50% от родителите да са съгласни с това.  

Така, от утре обратно в класните стаи се връщат всички 8 паралелки от I до IV клас в СУ “Петко Р. Славейков” в Трявна. В ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков” в Трявна присъствено ще започнат три от четири начални паралелки – I, III и IV клас. II остава на дистационно обучение. От три паралелки в ОУ “Васил Левски” в Плачковци присъствено ще се обучава само III клас. Всички други остават вкъщи.  

Църквата "Свети Архангел Михаил" в Трявна отбеляза днешния празник

Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил – олицетворение на доброто, светлината и справедливос...

“Има достатъчно тестове за всички даже ще има и резерви. Осигурени са тестове за тези деца, които ще се обучават в училищна среда. Днес до обяд ще ги раздадем съответно на директорите на училищата.” заяви началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

В публикуваните насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка от МОН и МЗ се посочва, че изследването на малките ученици със щадящи неинвазивни бързи тестове се извършва в училището с изключение на учениците със специални образователни потребности, които ще се тестват вкъщи. Вземането на пробите ще се извършва всеки понеделник и четвъртък в началото на учебния ден. Ученик, който отсъства в дните на изследване, се изследва в първия ден, в който посещава присъствено училище. В случаите, когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, изследване се извършва в първи присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо изследване през седмицата не се извършва. Учениците, които разполагат с валидни документи за преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване, може да не бъдат изследвани.  

Организацията за тестването на учениците се създава от директорите на учебните заведения. Изследването се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени именно от директорите (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци може да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване. При вземане и отчитане на пробата лицата следва да са с лични предпазни средства – ръкавици и маски, осигурени от институцията.  

След пробовземане, учениците извършват задължителна хигиена на ръцете чрез измиване с топла вода и сапун или чрез дезинфекция на ръцете. Повърхностите (маси, чинове, катедри и др.) върху които се е провело изследването, се почистват задължително чрез дезинфекция и помещенията се проветряват.  

Използваните тестове с отчетен отрицателен резултат се събират в плътни чували/торби за смет, които се завързват и се изхвърлят по общия ред от училището като неопасен отпадък в контейнерите за смесен битов отпадък. Използваните тестове с отчетен положителен резултат се събират отделно, в кутии за изгаряне на опасни отпадъци, за еднократна употреба с обем 10 или 20 литра, в зависимост от големината на училището и броя тествани ученици.  

Община Трявна подменя покривите на коледните къщички

Открай време духът на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово го свързваме с добрите дела и добрите пример...

Задължително по време на присъственото обучение трябва да се прилагат основни мерки за намаляване на рисковете от коронавирусна инфекция: а именно дезинфекция на повърхностите и често проветряване; лична хигиена; носене на защитна маска за лице.  

Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболеваемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години – ако имат документ за ваксинация.  

Ето и пълният текст на Заповедта, която регламентира процеса на тестване в училищата: Заповед – Насоки 

В актуализираните Насоки са разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището. Може да запознаете от тук: Насоки – МОН 

Прилагаме и видеоклип, който показва как точно трябва да се тестват най-малките ученици. Информационният клип е свален от страницата на Министерството на образованието и науката, където се посочва, че децата, които участват в тестването са снимани след съгласие на своите родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие „Възраждане“

Държавата отпусна пари за парно в Габрово

В Габрово: Над 15% недействителни бюлетини за общински съветници

Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми

Корекции за близо 2 млн. лева са наложени на община Габрово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Габрово