Габрово е почти напълно неподготвена за зимата

11946
Габрово е почти напълно неподготвена за зимата
Снимка: БГНЕС

Няколко седмици, след като Габрово беше в капана на зимата, се оказва, че общината няма готовност за зимно поддържане на пътищата, още повече за второ подобно снежно бедствие. Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб, на което бяха анализирани всички пропуски в работата на специализираните екипи по време на обявеното бедствено положение.

С общи усилия и труд на всички институции областта успя да се справи с тежката зима и петдневното бедствено положение при първия сняг. От областния кризисен щаб признават обаче, че в началото на зимата Габрово няма готовност, техника и бюджет за бърза и адекватна реакция по време на зимни кризи.

И Габрово поиска милиони от държавата заради наводненията

Габровската община кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отпускане н...

„Въпреки положените усилия на всички фирми, има и пропуски и при една утежнена зимна обстановка, каквато се получи през изминалите дни, явно тези пропуски оказват съществено значение”. Информацията съобщи Николай Петров – директор на Областна администрация Габрово.

Оказва се, че за поддържане на пътищата общината все още няма сключен договор с фирмата-изпълнител, която отговаря за републиканската пътна мрежа в региона. Това става ясно от информацията на БНТ.

„За съжаление тази фирма, техният оперативен план все още не е одобрен, причина за това е недостигът на около осем броя снегопочистваща техника. В момента има предложено споразумение, което все още не е факт от областното пътно управление, отправено към община Габрово за разрешаване на този проблем, но беше докладвано, че това не е финализирано поради обективни причини!“, поясни Петров.

Заради това в първите дни на големия сняг общината не успя да почисти навреме дори улиците и кварталите в обласния град. Пътищата към балканските села станаха непроходими заради паднали дръвета, клони и жици. Висока цена платиха стотици домакинства, които повече от седмица живяха без път, на тъмно и студено.

И Габрово обяви бедствено положение

Предвид създалата се изключително тежка зимна обстановка, считано от 14.00 часа днес, е обявено бедствено положение на територията на...

В момента общината разполага единствено със запаси от сол, луга и пясък и има готовност само за работа при нормални зимни условия. До няколко дни ще стане ясно дали ще се осигури необходимата снегопочистващата техника, допълнителни 60% инертни материали, както и специализирани екипи, които да действат и при бедствени ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com