Община Трявна кандидатства за изграждане на достъпна среда в СУ "Петко Р. Славейков"

1807
Община Трявна кандидатства за изграждане на достъпна среда в СУ "Петко Р. Славейков"
Снимка: Община Трявна

В началото на тази година, Община Трявна кандидатства по проект “Красива България” към Министерството на труда и социалната политика за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания в Средно училище “Петко Р. Славейков” във възрожденския град. Проектното предложение е на стойност 86 000 лв., като 55 % – 47 300 лв. са предвидени от общинския бюджет, а 38 700 лв. се финансират по проект “Красива България”.

Изграждането на вертикална платформа, тип асансьор, е втория етап от осигуряването на достъпна среда за хора с увреждания в сградата на СУ “Петко Р. Славейков”. Първият етап бе създаването на рампа в двора на учебното заведение, чието строителство приключи през 2015 година и отново бе финансирано по проект “Красива България”.

Над 40 адреса в Трявна са с подменено осветление

От началото на ноември досега Община Трявна е подменила уличното осветление на над 40 адреса в жилищни квартали в Трявна и Плачковци и ...

Предвижда се подемната платформа да бъде монтирана в западната част на училищната сграда – точно в ъгъла между двете по-нови части на учебното заведение, където е и една от четирите входни врати за ученици, персонал, доставчици, родители и пр. Асансьорът ще бъде изграден върху вече съществуващата външна рампа и ще бъде разпределен към учебните стаи на етажите, като двата прозореца в западната част на сградата ще бъдат използвани за отварянето на вратата на асансьора към коридорите на учебното заведение. При използването на подемната платформа се планира да има три спирки – първата е откъм двора на СУ “Петко Р. Славейков”, водеща към изградената външна рампа, втората е на етажната площадка на първия етаж и третата – на етажната площадка на втория етаж.

Училище “Петко Р. Славейков” е единственото средно общообразователно училище на територията на Община Трявна и в него се обучават 405 ученици от 106-те населени места на общината. Изграждането на пободен тип асансьор неминуемо ще осигури достъпна среда на деца и хора с увреждания и такива, които са трудноподвижни, което ще улесни тяхното придвижване и посещаване на учебното заведение във времето.

Като отговорна и социално ангажирана институция, Община Трявна е с лице към хората с увреждания и осъзнава необходимостта от максимално осигуряване на подобна достъпна среда на местата с обществено обслужване в региона, които предоставят на гражданите съответно различен тип услуги. Затова изграждането на предвидената подемна платформа в СУ “Петко Р. Славейков” – Трявна се превръща в следващата стъпка от постигането на тази социална цел в помощ на обществото със затруднения в придвижването. Припомняме, че в края на ноември миналата година местната власт, Агенцията за хора с увреждания, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство и арх. Константин Брънеков изградиха и създадоха достъпна среда с модерно и съвременно оборудване за хора с увреждания, което вече осигурява достъп на посетителите до музейните експозии на втория етаж на “Старото школо” в Трявна.

Подаденото проектно предложение за изграждане на подемна платформа, тип асансьор, в двора на Средно училище “Петко Р. Славейков” – Трявна ще стане ясно дали ще бъде одобрено по проект “Красива България” в най-кратки срокове.

Два идейни проекта се борят в архитектурния конкурс на Трявна

Днес в Заседателната зала на Община Трявна бяха представени двата идейни проекта, които ще се борят за спечелването на архитектурния ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com