ТЕЦ Габрово трови и държи на студено хиляди хора, лицензът ѝ е под въпрос (ВИДЕО)

5289
ТЕЦ Габрово трови и държи на студено хиляди хора, лицензът ѝ е под въпрос (ВИДЕО)
Снимка: Деница Китанова, Actualno.com

Възможно е да се стигне до преразглеждане на лицензията на Топлофикация Габрово заради това, че не спазва екологичните стандарти и в същото време държи на студено над 4100 абонати. Това обяви министърът на енергетиката Румен Радев на пресконференция във вторник.

Предисторията

Кметът на Габрово Таня Христова припомни, че от доста години ТЕЦ-ът тормози габровци с пренебрежително отношение спрямо топлинната услуга на абонатите. Често или няма топлоподаване, или то е с изключително ниско ниво на температурата. "Хората нямаха отопление. Често имаше аварии на амортизираната и неремонтирана мрежа, също така на съоръженията. Липсват инвестиции. Имаше и системно замърсяване на въздуха в Габрово. Това се случва не само през изминалия отоплителен сезон, това се случва вече повече от 7 години", каза тя. Стигна се до редица сигнали, ангажирани са много институции. Има много проверки, подписки, обществено недоволство.

ОЩЕ: Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

"Като кмет, бях информирана на 16 март, че на Топлофикация е наложена принудителна административна мярка – спиране на дейността на агрегат, който работи на въглища, иска се и привеждане с екологичното законодателство. Опитите ни обаче не дават резултат", добави Христова.

"Системната липса на топлинна услуга мотивира публични и частни сгради да се откажат от услугите на Топлофикация. Имаме 7 публични сгради, включително общински - детска градина с две бази, поликлиника и доболнична помощ, областно пътно управление, спортна зала, пожарна сграда и музей "Дом на хумора и сатирата". Имаме и над 4000 абонати, които са засегнати, и трябва да намерим адекватно решение", заяви Христова.

Мерките

За една част са публичните обекти – т.е. 7-те основни, изброени от кмета – се разглежда преминаване алтернативно на природен газ, но и монтиране на термопомпи. "Има смисъл да се търсят дългосрочни решения, но към момента развиваме и тези решения, и мерките за конкретния отоплителен сезон. Една част от тях могат да се реализират през проектните предложения за енергийна ефективност на публичния сграден фонд, правят се и инвестиционни проекти", посочи енергийният министър Румен Радев.

Засегнати са и над 4100 абонати, което не е равно на 4100 физически лица. До момента тези битови потребители алтернативно са се включвали в мрежата. "Обследвахме капацитета на енергийната мрежа, тя позволява алтернативно електропотребление. В тази връзка е подкрепата за този отоплителен сезон. В по-дългосрочен план трябва да се търсят двете възможни решения – или развиване на централно топлоподаване, или подмяна на индивидуалните абонатни станции по сградите", каза министърът.

"Няма да остане никой неподкрепен поне за този отоплителен сезон. Това е тест за казуси, които ще се случват и в други населени места", допълни Радев.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че ведомството му е направило оценка и е установило, че разликата между това, което трябва да платят абонатите, ползвайки електроенергия, спрямо това, което са плащали, ползвайки услугата на Топлофикация, е около 1,3-1,5 млн. лв. за отоплителния сезон. Те ще им бъдат осигурени чрез общината, за да нямат разлика в този отоплителен сезон и да имат време да преминат на алтернативни решения.

"Животът и здравето на българските граждани струват повече от милион и половина. Това се отнася не само за Габрово, а навсякъде, където има замърсяване на въздуха. Министерството на финансите ще намери ресурса за това да имаме чист въздух и адекватно отопление през зимата", обеща Василев.

ОЩЕ: Държавата ще осигури средства за домакинства със спряно парно поради екологични причини

Санкции

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза, че това е казус от много време, РИОСВ - Велико Търново е налагала многократно глоби, а през март се стигна до принудителната административна мярка, която затваря въглищната част на тази инсталация. "Има абсолютна решимост на всички институции, не просто на РИОСВ – Велико Търново. Ще действаме безкомпромисно", каза той.

Министър Румен Радев заяви, че когато някой, притежаващ лиценз и има задължение да инвестира в инсталациите (в случая на Топлофикация Габрово става въпрос за котелна инсталация на въглища и котелна инсталация на биочипс), но не го прави, трябва да има санкции.

Извършва се проверка на техническото състояние, начина на експлоатация, прилагане на условията за топлоснабдяване. "При установяване на нарушения очаквам да се дадат отново разписания, да се съставят актове за административно нарушение и да се наложат принудителни административни мерки. Това, което ще направим, успоредно с подписаната заповед и проверка - съгласували сме такава проверка заедно и с колегите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това вече предполага възможности за преразглеждане изобщо на лицензията на това дружество", обяви Радев.

ОЩЕ: Глобяват „Топлофикация - Габрово“ за изпускане на пепел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 7 МИР - Габрово

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 7 МИР - Габрово

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 7 МИР - Габрово

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 7 МИР - Габрово

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 7 МИР - Габрово

ЕРМ Запад и ТУ-Габрово ще си партнират в подготовката на специалисти за енергетиката

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com