Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

52236
Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?
Снимка: Община Габрово

Името на кметът на Габрово Таня Христова наред с тези на брат ѝ Димитър Баджаров и майка им Теменужка Баджарова блестят ярко в история за апетитен имот на десетки декари площ. На база видени от Actualno.com документи, тяхното присъствие в тази история повдига редица щекотливи въпроси, основният от които е дали кметицата и семейството ѝ са опитали да се разпореждат чрез измама с имущество, върху което нямат еднолични права.

Имотът се намира на ул. "Орловска" 154 в Габрово, като в него са разположени цели 26 сгради, главно промишлени. Там е т.нар. кожарска фабрика на града, а Христова, заедно с брат ѝ и майка ѝ, притежава идеални части от целия имот, само че те са изключително малък процент.

Имотната сага: участието на кмета на Габрово и брат ѝ

98,68% от идеалната част на целия имот не е собственост нито на Таня Христова, нито на някой от семейството ѝ - собственик е "Чинков Пропърти" ЕАД. Останалите 1,32% от идеалната част на имота са на името на Христова (тя е кмет на Габрово от ноември 2011 година т.е. трети мандат и застана на поста като кандидат на ГЕРБ), брат ѝ и майка ѝ, както и на Стефан Георгиев. Съответно, Христова, брат ѝ и майка ѝ учредяват вещно право върху своята идеална част на името на фирма "Алу Бета", чийто едноличен собственик е братът на Христова Димитър Баджаров. Също вещно право учредява и Стефан Георгиев за своята идеална част от големия имот, но за две фирми – "Стеди-Колор" и "Георгиев Авто".

Макар да има нищожен процент идеална част от имота, "Алу Бета" сключва договор за наем на 7 сгради, намиращи се в имота, като под наем се отдава всичко, а не само идеална част. Това става без съгласието на Общото събрание на собствениците на идеалните части – за да бъде дадено то, по закон трябва държателите на 50%+1 да одобрят. Тоест, без "Чинков Пропърти" нищо в имота не може да се случи. На всичкото отгоре, семейството на Таня Христова - тя, брат ѝ и майка ѝ, учредяват вещно право в полза на "Алу Бета" за идеалната част на имота, която е тяхна, но не предават владението на тази идеална част на фирмата. Въпреки това фирмата на Баджаров сключва редица договори, с различни фирми, за отдаване под наем изцяло на въпросните 7 сгради чак до 2055 година. Всеки договор е за 3 години – интересно защо, като първият е с начална дата 25.10.22. Има договор дори между "Алу Бета" и "Стеди-Колор" – за периода 25.10.25 – 25.10.28 г. Всичките договори са вписани в Имотния регистър само с идеалните части, но от самите договори е видно, че наемът е за целите 7 сгради.

Машина на времето за собственост

Още по-необяснимо е как сграда номер 22 в имота, която всъщност е неработеща помпена станция, става собственост на Димитър Баджаров. На 12.10.22 той, чрез фирма ЕТ "Баджо-Венко Баджаров-Димитър Баджаров", подава молба за издаване на констативен нотариален акт за собственост върху помпената станция. Молбата се подава в общината, а съгласно българската нормативна база правомощие на кмета е да разпределя такива молби за решение от нотариус. Тоест, сестрата на Баджаров – Таня Христова, има правото да разпредели молбата за разглеждане на който нотариус реши. Има и правото да упълномощи някой друг да го стори – въпросът е дали е декларирала и в двата случая конфликт на интереси, например пред Габровския общински съвет.

Според описан на сайта на Община Габрово регламент, документите по такива молби се предоставят в срок от 15 дни. Само че молбата на Баджаров е удовлетворена и случаят е решен от нотариус на 17.10.22 – т.е. за тройно по-малък срок. При това, в рамките на тези 5 дни не само "са предоставени документите", но и нотариус Анна Цонева решава, че претенциите на Баджаров за собственост са основателни.

Българското законодателство сочи, че когато някой има претенции за владение по давност, той трябва да ги предяви с представяне на доказателства, че се е грижил за съответното имущество в срок от поне 10 години. Само че според Търговския регистър, Димитър Баджаров основава и поема фирма ЕТ "Баджо-Венко Баджаров-Димитър Баджаров" през 2017 година, а именно чрез тази фирма се търси владение по давност и нотариален акт за собственост. ЕТ "Баджо-Венко Баджаров-Димитър Баджаров" е правоприемник на ЕТ "Баджо-Венко Баджаров", която се появява в Търговския регистър през есента на 2010 година.

Съгласно професионалните разяснения на сайта на адвокатско дружество "Илиева, Вучева и Ко", при такава процедура за искащия право на собственост има две възможности - да предостави надлежни писмени доказателства за наличието на това право или ако те не са достатъчни, нотариусът да извърши обстоятелствена проверка за упражняваното давностно владение и спазване на особените изисквания на закона. Освен всичко друго, в молбата на Баджаров трябва да има данъчна оценка на имота и претенциите му за собственост да са потвърдени от трима свидетели – интересно е кои са те?

Тук вече идва сериозна изненада – удостоверението за данъчната оценка на имота, където е помпената станция, е с дата 07.10.22 т.е. 5 дни преди подаването на молбата с искане за собственост. Данъчната оценка се издава от общината – т.е. подопечна на кметицата Таня Христова структура. Как е възможно това да се случи – още един въпрос, на който ще е интересно да бъде уточнен отговорът.

Пред Actualno.com Сергей Гилин, който е един от директорите на "Чинков Пропърти", беше категоричен, че помпената станция е отдавна изоставена и той не е виждал никой да се е грижил и да я е управлявал така, че да претендира за собственост. По думите му, станцията се намира буквално пред входа на офиса, където той работи. Гилин твърди и, че е познавал бащата на Димитър Баджаров – Венко, и че той никога не е припознавал помпената станция за своя собственост.

СНИМКА: Сграда 22, неработеща помпена станция

Какво мислят за случая кметът на Габрово Таня Христова и брат ѝ – надяваме се тепърва да узнаем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com