Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 прости съвета за грижа за розите в градината от пролетта до есента

21 юни 2024, 14:15 часа

Розата с право се счита за кралица сред цветята, тя пленява със своята красота и деликатен аромат. Ето как правилно да се грижите за розите, така че да ви зарадват с буен цъфтеж.

1. Изберете подходящо място 

Това растение се нуждае от добро осветление и топлина, така че слънчева зона без течение е подходяща за засаждане.

Преди да купите, проверете дали сортът е устойчив на болести, в противен случай растението ще трябва постоянно да се лекува. Устойчивостта на замръзване също е важна.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

2. Подгответе мястото предварително

Розите се засаждат през пролетта, когато почвата се е затоплила достатъчно, преди да започнат да се появяват пъпки по дърветата.

Преди засаждане е необходимо да подготвите почвата - добавете органични и минерални торове. Оборският тор е подходящ в комбинация с комплекс от торове, които се прилагат в размер на 16-20 g на храст.

3. Засадете на правилното разстояние

·       Големи храсти садим на разстояние от 1 до 1,5 м между насажденията.

·       Миниатюрните сортове е достатъчно да се поддържа разстояние от 60-70 см между храстите.

·       Катерещите сортове се засаждат на разстояние от 1 до 2 метра.

4. Подрязвайте храстите своевременно

Всяка година през пролетта, преди пъпките да започнат да се събуждат, розовите храсти се подрязват. Храстите се подрязват силно, ако са презимували неуспешно и са измръзнали, така че растението да оживее по-бързо и да започне да расте.

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

5. Подхранвайте навреме и умерено

Розите обичат тора и за правилен растеж и развитие трябва да се подхранват редовно. Препоръчително е всички торове да се прилагат в течна форма, като се разтварят в кофа с вода и само след поливане или дъжд, за да не изгорят корените.

6. Осигурете правилно поливане

Младите растения, които растат за първата година, се поливат доста често, така че бързо да станат по-силни и да пуснат корени. Можете да поливате възрастно растение не повече от веднъж седмично, ако дълго време не е имало дъжд.

7. Покрийте за зимата

Преди зимуване храстите трябва да бъдат защитени от замръзване. Розите се покриват в началото на ноември.

Можете да го покриете с торф или рохкава почва, като добавите хълм от почва до 10-15 см и го покрийте с нетъкан материал отгоре.

8. Погрижете се след зимуване

В края на март заслоните се отстраняват и седмица след това се хранят за растеж. По-добре е покривният материал да се отстранява постепенно.

9. Пазете от вредители

Цветето е жертва на майски бръмбари, листни въшки, листни завивки, бронзови бръмбари, паякообразни акари и други насекоми. Ето защо, винаги трябва да има продукт на склад за борба с голям брой вредители, например „Fitoferm“ или „Intavir“. През пролетта след резитба и торене растенията се пръскат за профилактика срещу болести и неприятели.

10. Лекувайте болести

В допълнение към борбата с вредителите, храстите се третират за превенция със специални препарати срещу гъбички, ръжда, брашнеста мана и черно петно. През пролетта и в началото на летния сезон лечението се провежда с Фитоспорин. Ако храстите са болни, те се третират с фунгициди, например "Топаз" или "Скор".

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес