5 болести, които са пагубни за доматите

8673
5 болести, които са пагубни за доматите
Снимка: iStock

Доматите страдат от различни заболявания, а не всички се лекуват. Доматите не се отличават с добър имунитет. Ако видите признаци на тези заболявания, унищожете храста, в противен случай цялата градина ще пропадне.

1. Късна мана

Среща се доста често, причинява се от гъбички, спорите на които се настаняват в почвата, по инструментите за градината, по стените на оранжерията. Идеални условия за развитието на болестта са високата влажност, прекаленото поливане и напояване на доматите. Засяга всички части на културата: от корените до самите плодове. Основният симптом са големи кафяви петна. Болестта се разпознава много бързо, доматените храсти умират за няколко дни. Безполезно е да се спасява, растението трябва да бъде извадено от корените, изгорено извън градината.

С този разтвор ще приберете по 20 кг домати от корен

2. "Черен крак" (избледнява)

Тази болест е гъбична, не се лекува и води до смъртта на градинската култура. Единственото, което може да се направи, е да извадите храста от градината и да го изгорите. То бързо се носи към съседните зеленчуци. Най-често страдат младите разсади, оранжерийните домати, тъй като влажността, точността на засаждане и температурните промени са благоприятна среда за развитие. Първите признаци са черно гниене на стъблата, пълзящо нагоре, бързо увяхване. Спорите на гъбичките се разнасят чрез поливане, градински инструменти. За да не умре реколтата, купувайте хибридни сортове, които успяват да устоят на "черния крак", обработвайте почвата през пролетта, насадете домати в оранжерията и на открито на разстояние 50-60 см един от друг.

3. Бактериален рак

Причинителят е бактерия, инфекцията може да възникне на всеки етап от развитието на доматите. Основните признаци: рани на отделни части (по стъблото, плодовете, дръжките), слуз вместо сок. Често градинарите засаждат вече заразени семена, така че разсадът умира на ранен етап. Подобно на гниенето, ракът се развива в условия на висока влажност, с резки промени в температурата. Лесно се разпространява чрез поливане, така че преди сезона е необходимо да се третира почвата, оборудването, семената със специални препарати. Има устойчиви сортове и хибриди домати.

Пръскане на доматите със сода - всичко, което трябва да знаете за него

4. Мозайка

Друго име е тютюнева мозайка. Причинителят е вирус, който се пренася от други зеленчуци (картофи, чушки, патладжани), както и от насекоми. Тези зеленчуци не могат да се засаждат в една леха. Възможна е инфекция чрез засегнатите тъкани, проявява се във всички части на растението. По стъблата се появяват мъртви зони, листата са покрити с малки петна, плодовете узряват неравномерно. Ако се повреди, лечението не помага, храстите се отстраняват от градината, изгарят се. Като превантивна мярка е необходимо да се обработват почвата, инструментите и семената.

5. Фузариум

Нарича се още фузариозно гниене или увяхване. Патогени с гъбична природа, чиито спори се разпространяват през пръстта, насекоми, градински инструменти, други растения. Болестта се развихря при горещо време с по-голяма влажност. Особено опасно е през периода на зреене на доматите - стъблата губят еластичността си, листата пожълтяват, извиват се. Протичането на Фузариума е придружено от разпад. За съжаление е невъзможно да се помогне на засегнатите храсти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пръскане на краставиците с борна киселина - кога и как се прави

Топ 5 на най-добрите сортове краставици за ранна реколта

4 растения, които да засадите до краставиците - реколтата им ще се увеличи значително

В началото на април направете това и ягодите ще са отрупани с плодове

Често срещани болести при младия спанак: Ето как да се справите

Кога трябва да засадите патладжана в градината, за да имате богата реколта

Кога и как да засадим чесън: Ценни съвети за начинаещи градинари

Как да разположим патладжана, спрямо другите растения в градината

Засадете тези растения до спанака, за да се радвате на богата реколта

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com