5-те най-полезни стайни растения

45087
5-те най-полезни стайни растения
Снимка: iStock

Обикновено хората си взимат стайни растения за декорация. Да, това е една приятна част от тяхното предназначение, но много от тях могат да бъдат истински полезни и за здравето.

Кои стайни растения са не само красиви, но и полезни

Английски бръшлян

Той може да бъде доста капризен за отглеждане, но е истински шампион що се касае до поглъщане на въглеродния диоксид. Това обаче не е най-важното му свойство. В арсенала си има и едно много важно, но рядко срещано свойство – той е натурален сорбент и има способността да пречиства въздуха от тежки метали, токсини и формалдехид.

Растението би било полезно за хората, които живеят на ниски етажи в близост до големи шосета или магистрали. Английският бръшлян е идеален и за тези, които работят в подземни помещения без особено голям досег до естествена светлина.

7 цветя, които трябва да присъстват във всеки дом

Тръстикова палма

Тя ще ви е много благодарна, ако я сложите на място в дома си, където влиза малко слънце. Палмата доста добре пречиства въздуха, като изобщо не е нужно да я поливате често. Това зависи главно от влажността на самия въздух. Ако се притеснявате за температурата на помещението, където ще я отглеждате – спокойно, тя издържа и на температури под 0 градуса.

Палмата ще е полезна за пречистване на бензена от въздуха. Поради тази причина е добре горният слой на почвата да е винаги свободен, защото по този начин се подобряват пречистващите ѝ свойства.

Тези цветя нямат проблеми да виреят в северните стаи

Спатифилум

Не се лъжете по аристократичния му вид. То изобщо не се плаши от токсините в дома ви. Неговите способности се характеризират с това, че може да погълне различни изпарения от химията у дома – ацетон, бензол, различни видове спирт и амоняк.

Хубаво е да вземете растението в нов дом или след ремонт. Може да бъдете сигурни, че нито едно растение не може да се бори с химикалите като него.

Рапис

Това стайно растение не само пречиства въздуха, но го и насища с полезни минерали и соли, които се отразяват благоприятно на дихателната система. То е чудесно решение за дома на хора, които страдат от бронхиална астма, белодробни проблеми или сърдечни заболявания. За него се смята още, че действа добре и на нервната система, като носи успокоение и положителни емоции.

Фикус

Той пречиства ефикасно въздуха и го освежава. Има една единствена особеност – не предизвиква алергични реакции. Особено подходящ е за спални, защото изработва биоактивни вещества. Те помагат на човек да се наспива добре, а на сутринта се чувства бодър и изпълнен с енергия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com