Билките, които всеки опитен градинар засажда до доматите

29998
Билките, които всеки опитен градинар засажда до доматите
Снимка: iStcok

Доматите са една от най-популярните градински култури - всеки градинар има поне една доматена леха в градината си. Ето защо една от темите, която вълнува всеки градинар, е как да защити тази култура от вредители и да си осигури богата реколта от едри, месести и сочни плодове Оказва се, че това може да стане не само с помощта на химия, но и просто като изберете правилните съседи за коментирания зеленчук в градината.

Всеки градинар с опит знае много добре кои растения отблъскват вредители и привличат полезни насекоми. За целта до доматите се засаждат едно от следните лековити растения - розмарин, босилек, невен или мента.

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

Билките, които да засадите в градината до доматите

Босилекът е едно от тези растения. Интересното е, че подобрява вкуса на доматите и ги прави по-ароматни. Освен това благодарение на силния си аромат отблъсква насекоми и вредители. Други предимство от засаждането му е, че ще може да го използвате не само за овкусяване на ястия и салати, но и като лечебно растение за приготвяне на чай.

Добър съсед на доматите е невенът. Тази билка, която градинарите отглеждат като цвете, отблъсква много вредители, включително листни въшки и белокрилки. Невенът също така привлича полезни насекоми като калинки, които помагат за борба с вредителите.

Засадете невен в редовете със зеле, домати, маруля, лук, патладжан, ягоди, близо до рози - и ще видите значително намаляване на броя на листните въшки и колорадските бръмбари. Невенът също така “укротява” почвените вредители; нито нематодите, нито телените червеи, нито ларвата на майския бръмбар го харесват. Засаден до ягодите, невенът ще изплаши всички дългоносици,. Също така това лечебно растение предпазва лука от луковата муха. Дори в суха форма невенът отблъсква вредителите. Не премахвайте издънките на растенията от градината, а ги засадете в почвата.

Ментата е друго растение, което може да предпази доматите от вредители. Отблъсква мравки и други насекоми, които могат да увредят растенията.

Засаждането на розмарин до доматите, също е добра идея - той прогонва листни въшки и белокрилки с миризмата на етеричните си масла.

Можете също така да засадите и някои цветя близо до вашите домати, които привличат полезни насекоми, като калинки.Това са например цветя като маргаритки или космея.

Важно е да запомните, че защитата на растенията от вредители е процес, който изисква време и усилия. Необходимо е редовно да проверявате растенията за наличие на вредители и да предприемате мерки за тяхното унищожаване. Това включва използването на съвременни химикали - използвани в правилната доза и според предписанията, те са безвредни за растенията и хората.

Това е най-добрият домашен тор за разсада на домати

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com