До какви проблеми води преполиването на доматите?

2639
До какви проблеми води преполиването на доматите?
Снимка: iStock

Една от най-често допусканите грешки при отглеждането на домати не само от начинаещите градинари, но от тези, занимаващи се дълго със земеделие, е свързана с осигуряването на нужната влага за растенията, необходима за богата реколта. Макар да изглежда лесно на пръв поглед и елементарно да преценим суха ли е земята и време ли е да поливаме, оказва се, че определянето на адекватните количества вода, нужни на домата, съвсем не са проста задача.

Те зависят не само от нуждите на растението, но и от времето – дали е дъждовно, или има период на засушаване, от етапа на развитие на вкусния червен плод, както и от това има ли подпочвени води и какво е нивото им. Ако градинарите не се съобразят с всички тези фактори едновременно, е твърде вероятно да се стигне до преполиването на доматите и всички, произтичащи от него, рискове за реколтата.

Ако вярвате в мита, че сушата и липсата на вода, които водят до изсъхване и крах на растенията, са по-опасни от влагата и прекомерното поливане, време е да се запознаете с проблемите и нежеланите резултати, до които води преполиването на доматите.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Преполиването на доматите до какво води?

Прекомерната влага е не по-малко вредна за доматите от сушата, която може да доведе до увяхването и измирането на насажденията ви. Обикновено рискът от преполиването на доматите възниква, когато има високи нива на подпочвени води и при чести валежи, при които почвата остава влажна в дълбочина.

Ако градинарят не е съобразителен и не намали адекватно количествата вода, които използва при тези обстоятелства за растенията си, преполиването на доматите ще е естествен резултат от дейността му. Рисковете и последствията от преполиването на доматите, които е добре да се знаят, тъй като сериозността им вероятно ще доведе до повишено внимание на градинарите относно осигуряването на нужната влага, са:

-          Бавно растящи домати

Ако доматите ви се развиват по-бавно от обикновено или от тези на съседа, помислете дали не ги преполивате. Без вода доматите няма да растат и да се развиват, но забавен растеж ще се наблюдава и ако прекалите с поливането. Преполиването води и до бавно зреене на доматите.

-          Изгниване

Ако оставите доматите да плуват във вода и не преустановите поливането при висока влажност на почвата, не се изненадвайте, че корените им са загнили и реално няма да се радвате на резулатите от труда си и да хапвате вкусни градински и домашно отгледани домати.

-          Лоша реколта

При преполиване се наблюдава слаба и бедна реколта, домати, чиито вид не е търговски и са с мизерно качество.

-          Счупвания

Стъблата на доматите издържат тежестта на плода, дори да е богатата реколтата и да раждат щедро, ако обаче не са преполяти. Излишната вода утежнява стъблата, което може да причини тяхното счупване под тежестта на растящите домати, а това неминуемо ще доведе до слаба реколта, тъй като всички плодове на счупените части са загубени.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

-          Болести

Прекомерните количества влага са свързани и със създаване на благоприятна среда за развитие на заболявания, представляващи сериозен риск за доматите.

-          Гъбични заболявания

Както прекомерното поливане и влажност, така и поливането на листата поради невнимание, могат да доведат до гъбични заболявания по доматите, представляващи риск за реколтата. Опитните градинари знаят, че поливането трябва да е само в корена, където е нужна водата, да е бавно, за да достигне тя до всички слоеве на почвата, да е системно по малко, а не да се допуска голямо засушаване, последвано от преполиване – сигурна гибел за доматите, ако се прави тази грешка системно.Те определят нужната влага и според климата, и според конкретните нужди на доматите спрямо фазата им на развитие.

Нуждаят ли се от поливане моите домати?

Веднъж запознати с рисковете от преполиването на доматите, ще се стремите да го избягвате, за да се радвате на добра реколта. Как обаче да различи неопитният градинар жадните домати, които се нуждаят от влага? Хитър трик, подходящ за младите градинари без опит, е да погледнат рано сутрин листата на доматите и да се залавят с поливане, ако са извити, подобно на лодка. Още веднъж подчертаваме, че това се прави рано сутринта, тъй като след изгрева на слънцето е възможно жегата да окаже влияние на листата на доматите и това да ви подлъже, че се нуждаят от поливане, докато всъщност такова не е необходимо.

Други важни съвети, свързани с поливането на доматите

  • След засаждане доматите се нуждаят от по-обилно поливане.
  • Не се извършва поливане в най-горещите часове от деня.
  • Не се поливат растенията, а почвата около тях.
  • Водата не трябва да е ледена или гореща.
  • Поливането е добре да се извършва бавно – дълго време, слаба струя, а не със силна струя и големи количества вода за кратко време.
  • При колебание или ако считате, че допускате грешки, консултирайте се със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com