Есен е ! Погрижете се правилно за своите цветя, за да цъфтят обилно и догодина

2029
Есен е ! Погрижете се правилно за своите цветя, за да цъфтят обилно и догодина
Снимка: iStock

Есента е вече тук и трябва да обърнете внимание на някои растения, които отглеждате на балкона си. Докато има цветя, макар и малко на брой, които ще успеят да изкарат зимата навън, другите задължително трябва да се приберат на топло у дома и да се подготвят за предстоящия зимен сезон.

Къде да поставите цветята ?

Изключително важно е всяко растение да бъде на правилното за него място. Мушкатото, игликата, амарилиса, алокацията и азалиите обожават слънцето и се чувстват изключително добре на по-силна светлина. Има обаче растенията, които нямат нужда от прекалено много количество светлина – алоето, теменужките, бръшляновите растения, някои видове бегонии и др. Тях е по-добре да ги поставите далеч от прозореца, за да не изгорят техните цветове и листа от слънцето.

Китайската роза е топлолюбиво растения, кактусите, дървото на живота и планинският божур пък обичат слънцето. Тях може да поставите по-близо до прозореца, където ще се чувстват добре през зимата.

Защо листата на фикуса падат и какво можем да направим?

Приспиване на цветята – някои растения трябва да се приспят през зимата – например, тези с луковица. Това става, като започвате да разреждате поливането му, като преди това изрежете стъблата и цветовете. Накрая захлупвате растението с капак или чинийката на саксията и го оставяте да спи цяла зима. По този начин то може да преживее няколко месеца, преди отново да започнете да го поливате през пролетта и то да започне да се развива отново. Когато решите, че е дошъл моментът да събудите цветето, дръжте го на топло и слънчево място, но не на директна слънчева светлина.

Стрес при растенията – има цветя, които не реагират добре, когато бъдат преместени и им отнема време, за да се адаптират на новото място. За около месец те може да ви изглеждат болни или повехнали, но след като се адаптират към промените, възвръщат предишния си вид. Когато камелиите и папрати са стресирани, техните листа започват да падат. Причините могат да бъдат и други обаче – по-студен въздух, по-малко количество слънчева светлина, намират се прекалено близо до входната врата или тази на балкона, температурата в помещението не е подходяща за тях. Други растения след преместването на ново място може да забавят своето развитие или пък да се развият по-рано от очакваното. Коледният кактус може да започне да цъфти през ноември, а коледната звезда да не промени цветовете на листата си и да не почервенее, както се очаква да стане.

Не пропускайте есенното подрязване на мушкатото - то е изключително важно

Не излагайте растенията на пряка слънчева светлина – докато някои цветя обичат слънцето, други не се чувстват добре, когато са на директна слънчева светлина. Друг проблем може да бъде радиаторът или печката, ако растението се намира близо до тях. Имайте предвид, че прекалено високите температури могат да се отразят негативно на цветята ви у дома. Ако забележите листни въшки по своите растения, направете им един душ, но с не много студена вода. Някои цветя може да третирате директно със слаб сапунен разтвор. Но ви съветваме да опитате това върху няколко листа и да видите как ще им се отрази, ако всичко изглежда наред след 1-2 дни, то може да третирате цялото растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com