Естествени ли са многоцветните кактуси и какви грижи изискват?

14478
Естествени ли са многоцветните кактуси и какви грижи изискват?
Снимка: iStock

За кактусите най-естествен е зеленият цвят на обвивката и зеленикавият, жълтеникав или сивкав цвят на иглчките. Но в природата има и представители на тази група растения, които са по-екзотични на цвят. Няма прекалено много подобни сортове. В допълнение кактусът може да придобие необичаен нюанс или дори да стане многоцветен в резултат на някои професионални трикове.

Кактуси с цветни иглички

Ето как да отглеждате кактуси у дома

Ако търсите растения, които привличат вниманието и са красиви, но на практика стоят сами, кактусите и сукулентите са идеалните растения...

Echinocactus Gruzoni се счита за един от най-популярните необичайно оцветени кактуси - бодлите му могат да бъдат червеникави. Но често необичайният цвят на игличките на представителите на това семейство се постига чрез добавяне на хранителни оцветители към водата за поливане и оросяване.

Такива кактуси се поливат по специална схема. Веднъж седмично боята се слага във водата, а останалите един-два пъти за напояване се използва обикновена вода, пише The Flowers. При пресаждането растението трябва да се постави в почва, която преди това е била напоена няколко пъти с оцветена вода. Без това цветът на игличките може да избледнее значително или в цвета ще се появи зелен оттенък.

Двуцветни кактуси

В природата няма да намерите кактуси с жълти, червени, оранжеви, розови шипчета. Първоначално такива са получени в Япония. Цветната "шапка" е лишена от хлорофил (зеления растителен пигмент). Освен това, такъв кактус не може да расте върху собствените си корени, без зелена основа. Благодарение на запаса, той получава необходимите хранителни вещества, които не синтезира сам.

Учените се притесниха за бъдещето на кактусите

Почти една трета от съществуващите видове кактуси се намира на границата на измирането. Кактусите са попаднали в списъка на най-уязвими...

Вкоренено бебе от ехинопсис или друг добре растящ кактус обикновено се използва като основа, пише Science and Life. Като издънка – бебе на оцветен химнокалициум или малка клонка от жълт хамецереус.

Обикновено такива растения могат да ви радват няколко години. Те изискват същите грижи като останалите членове на семейството. При внимателна грижа цветните кактуси ще живеят по-дълго от обикновено и дори могат да цъфтят. Важен момент: тъй като те страдат повече от другите от слънчево изгаряне, не можете веднага да ги излагате на слънце.

Кактусите са чудесни стайни растения, защото са много лесни за поддръжка. Дори и да забравите да ги поливате навреме, нищо лошо няма да им се случи. И много други кактуси изглеждат ефектно и цъфтят много красиво. Всеки може сам да прецени от какъв вид кактус има нужда интериорът му. Залагайки на цветните видове, трябва да поемете ангажимента да поддържате цвета им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com