Ето какво трябва да засадим в градината през ноември

44583
Ето какво трябва да засадим в градината през ноември
Снимка: iStock

Засаждането на градина през ноември може да изглежда нелогично за мнозина, тъй като есенният сезон обикновено носи по-ниски температури и по-кратки дни. Въпреки това ноември може да бъде идеално време за започване или продължаване на градинарските усилия, в зависимост от местоположението и климата. За да се възползвате максимално от градината си през ноември, разгледайте следните варианти за засаждане:

Луковици: Ноември е идеалното време за засаждане на пролетно цъфтящи луковици като лалета, нарциси, крокуси и зюмбюли. Тези луковици се нуждаят от период на студ, за да виреят, което ги прави фантастичен избор за засаждане в края на есента.

Направете ТОВА през есента, за да се радвате на красива градина през пролетта

Чесън: Чесънът е устойчива култура, която може да се засади през есента и да се остави да презимува. Засаждайки чесън през ноември, можете да очаквате богата реколта през лятото.

Лук: Подобно на чесъна, лукът може да се засажда през есента. През зимните месеци те създават силна коренова система, което води до по-здрави и устойчиви растения през пролетта.

Многогодишни растения: Ноември е подходящо време за засаждане на многогодишни цветя, храсти и дървета. Почвата е все още топла от лятото, а по-хладният въздух насърчава развитието на корените, което гарантира, че тези растения ще бъдат добре утвърдени до настъпването на пролетта.

Покривни култури: Ако не сте готови да засаждате конкретни култури за реколтата, помислете за засяване на покривни култури като зимна ръж, детелина или власатка. Покривните култури предпазват и подобряват почвата, като добавят органични вещества и предотвратяват ерозията.

Маруля и спанак: В регионите с мека зима можете да засеете семена от маруля и спанак през ноември. Тези зеленолистни зеленчуци са студоустойчиви и могат да осигурят свежи домашни салати дори през студените месеци.

Зеле и кейл: В много региони през ноември могат да се засаждат зелеви култури като кейл и зеле. Тези издръжливи зеленчуци виреят добре в хладно време и могат да продължат да произвеждат листа и през зимата.

Моркови: В районите с по-мека зима засаждането на моркови през ноември може да донесе сладка и ароматна реколта в края на зимата или началото на пролетта.

Билки: Някои билки, като магданоз, лук и кориандър, могат да се засеят през ноември. Тези билки ще се утвърдят и ще бъдат готови за реколта през следващата пролет.

Разсад на закрито: Ако разполагате с оранжерия или слънчево закрито помещение, през ноември можете да започнете семената на топлолюбиви култури като домати, чушки и патладжани. Това им позволява да растат и да се развиват, преди да ги пресадите на открито през пролетта.

Добро планиране на градината през ЕСЕНТА

Кореноплодни зеленчуци: В зависимост от местоположението си кореноплодните зеленчуци като репички и ряпа могат да бъдат засадени и през ноември. Тези култури узряват бързо, което ги прави чудесен избор за градинарство в края на сезона.

Важно е да се отбележи, че пригодността на тези насаждения ще варира в зависимост от местния климат и метеорологичните условия. За да си осигурите успешна ноемврийска градина, проучете конкретната си зона на отглеждане и поговорете с местни експерти по градинарство, които могат да ви дадат насоки какво да засадите и кога.

Ноември може да бъде продуктивно време за градинарите, които искат да удължат вегетационния си период или да се подготвят за богата пролетна реколта. Като изберете правилните култури и вземете предвид местните климатични фактори, можете да извлечете максимална полза от градината си дори когато дните стават все по-къси и студени. Успешно градинарство!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com