Ето така се тори разсада за домати, ако си ги гледате на балкона или на прозореца

21806
Ето така се тори разсада за домати, ако си ги гледате на балкона или на прозореца
Снимка: iStock

Невъзможно е да отгледате здрав разсад домати без правилно и навременно торене.

Тук ще разгледаме признаците на неадекватно подхранване на доматения разсад и как да поправите ситуацията.

При отглеждане на разсада на перваза на прозореца се препоръчват няколко подхранвания: първото след появата на 2-3 истински листа; второто и третото на всеки 10-12 дни; четвъртото 5-7 дни преди засаждане в почвата. Универсалната тор се състои от два компонента: дървесна пепел и течен органичен тор: 3 супени лъжици органичен тор и шепа пепел на всеки 10 литра вода. Първо се смесва пепелта с водата, след няколко часа се добавя тор и се разбърква отново.

При неблагоприятни условия обаче това може да се окаже недостатъчно. За това може да се съди по лошия външен вид на доматите.

Най-добрият разсад който ще направите от домати, чушки и патладжан!

Какво липсва на доматените растения?

При липса на азот листата стават зеленикавожълти, а жилките от долната страна на листата - червеникави. Ефективно средство срещу тази болест е пръскането с листа от репей, напоени с разреден тор (разредете 1 литър тор в 10 литра вода). Използвайте около 0,5 литра на възрастен разсад или по-малко, ако разсадът е все още малък.

Доматите се нуждаят от калций, ако по листата се появят светложълти петна и ако новите листа са твърде големи или деформирани. Напръскайте с отвара от пепел, калциев нитрат (20 г на 10 литра вода) или полейте доматите два пъти до основата с вода от преварени яйца.

Листата на доматите пожълтяват, ако има недостиг на желязо.

Хлорозата се разпространява между ивиците на младите листа и заразява по-старите листа, които често стават кафяви, жълти или бели. Недостигът на желязо може да се отстрани чрез пръскане с 0,25% разтвор на железен сулфат. Пожълтяването на листата на разсада от домати може да бъде причинено и от преохлаждане или неправилно поливане.

Как да си отгледаме домати вкъщи с разсад на закрито?

Може би тази информация ще бъде полезна за начинаещите или за тези, които искат да опитат да отглеждат зеленчуци у дома. Първо, подго...

Ако листата се завиват навътре, доматените растения имат недостиг на фосфор. Най-лесният начин да компенсирате този недостиг е да напръскате разсада с екстракт от суперфосфат. За целта 20 с.л. гранули се заливат с 3 литра вряла вода, поставя се съдът с работния разтвор на топло място и се разбърква добре. След около един ден суперфосфатът ще се разтвори. След това разредете 150 ml от суспензията на суперфосфата в 10 литра вода и добавете 20 ml азотен тор, тъй като фосфорът е лош абсорбатор на азот.

При недостиг на калий горните листа на доматите ще се завият и ще изгорят долните листа. Добавете калиев сулфат (15 г на 10 литра вода) като тор.

Ако листата на доматите изглеждат синьо-зелени и бледи, а леторастите са слаби, това е признак за недостиг на мед. Подхранването с разтвор на меден сулфат (1-2 г на 10 литра вода) или меден сулфат (20-25 г на 10 литра вода) може да компенсира липсата на този елемент.

Ето как да си отгледаме много магданоз в градината

При недостиг на магнезий долните листа на доматените растения променят цвета си, върховете стават бледи и светлозелени, а по зелените жилки или в близост до тях се появяват жълти и кафяви петна. Стъблата стават крехки. Пръскането на листата с разтвор на магнезиев нитрат (1 чаена лъжичка на 10 литра вода) може да помогне за борба с болестта.

А вие знаете ли тези любопитни неща за любимия си зеленчук - доматите?

Доматите са любимият зеленчук на всеки градинар. Няма градина или двор без поне един корен на домат. И не само в тази страна, но и в мн...

Наблюдавайте внимателно разсада и започнете да пръскате корените и листата, ако има признаци на недостиг на хранителни вещества.

Превантивни мерки срещу болести по разсада на доматите

За да се предотвратят гореспоменатите болести, доматите могат да се пръскат с инфузия от лук. Препоръчва се също така да се вземат млади листа от коприва, да се поставят 2/3 от тях в съд (например бутилка), да се залеят с топла вода, да се оставят за 2-3 часа и след това да се напръска разсадът.

Няколко дни преди закаляването е полезно разсадът да се напръска и с разтвор на циркониев тор (според инструкциите). Това ще повиши имунитета на растението.

Липсата на тор не е единственото нещо, което може да повлияе на развитието на разсада от домати. Грижете се добре за разсада: осигурете му добра светлина и поливане в подходящото време. Тогава доматените растения винаги ще бъдат пълни с плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com