Хитрите градинарски трикове, с които да разкараме голите охлюви

15759
Хитрите градинарски трикове, с които да разкараме голите охлюви
Снимка: t3ddy4rt / Pixabay

Градинарите могат да забележат странни сребристи следи или дупки по листата или плодовете на растенията в имота си, в мазето или в навеса. Това е предупреждение, че през нощта в градината ви е влязъл неприятен гост - градинският охлюв!

От всички градински вредители градинските охлюви се отличават с външния си вид и с характерната си биология. Охлювите са безчерупкови мекотели, чието тяло е изцяло покрито със слуз, откъдето идва и името "охлюв". Когато се движи, то оставя след себе си лъскава следа, която изглежда така, сякаш е нарисувана със слюда. Тази слуз не само им помага да се движат, но и предпазва мекотелото от суровите условия на околната среда.

Ето как да засадим градина ДОРИ и през АВГУСТ

Охлювите предпочитат тъмнината и влагата. Високите температури и пряката слънчева светлина са вредни за тях, затова те са активни през нощта, а през деня се крият в скривалища. Те ненаситно се хранят с растителни остатъци, както и със свежи растения. Особено обичат салатата и зелето, но не пренебрегват и други градински култури.

Хермафродитните охлюви снасят яйцата си в разлагащи се растителни остатъци и от долната страна на тъмни, топли листа. Щетите, причинени от листозавивачките, са очевидни. Освен че гризат и развалят почти всички плодове, зеленчуци и ягодоплодни, те служат като междинни гостоприемници за насекоми, които пренасят фитопатогени и заразяват културите. Ето защо охлювите трябва да бъдат унищожени.

Направете това сега, ако не искате ОХЛЮВИ в градината през пролетта

Опитните градинари знаят, че грижите за градината са целогодишни. Макар през студените месеци да няма насаждения, трябва периодично да ...

Не е необходимо да се използват сложни и опасни химикали за справяне с охлювите. Първата стъпка е плевене, подрязване на ненужните елементи в лехите и отстраняване на падналите листа. Това ще подобри вентилацията и ще попречи на охлювите да живеят комфортно в градината ви.

Друг сигурен начин да затрудните живота на охлювите е да мулчирате почвата около растенията си с пясък, дървени стърготини или борови иглички. Те полепват по животните и ги изсушават.

Поръсването на почвата в близост до растенията с торове като дървесна пепел, тютюнева пепел, железен сулфат или суперфосфат ще изгори деликатната обвивка на охлювите. Може да се използва и горчичен прах, смесен със сол и дървесна пепел. Той ще напудри листата и ще развали апетита на натрапника.

Охлювите обичат да опитват много растения, но от някои от зелените се страхуват. Сред тях са лукът и чесънът. Тези култури могат да бъдат засадени.

Добрата грижа за богата реколта от краставици в градината

Как да засадим правилно божурите

В момента са известни повече от 4000 сорта, въпреки това не всички градинари знаят как да разделят, засаждат и да се грижат за божурите...

Тези прахове могат да се поръсват върху листата, както и върху самите охлюви. Разпръскването на силен солен разтвор в компоста на местата, където се събират охлювите, също е ефективно.

Тъй като охлювите са слаби, те също могат да бъдат примамвани и отстранявани с ръка. Не забравяйте обаче, че смачкването на охлювите в градината ще привлече още повече охлюви.

Създаването на сянка, като например мокри дъски или динени кори, ще привлече вредителите. Известно е също, че охлювите са чувствителни към миризмата на бира. Ако напълните кофа с бира, тя ще привлече охлюви!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com