Храсти-джуджета, подходящи за градината

24262
Храсти-джуджета, подходящи за градината
Снимка: fotshot / Pixabay

В нашето кратко ръководство представяме най-красивите храсти за градината - цъфтящи, иглолистни дървета, както и вечнозелени широколистни храсти. Избрахме растения, които са идеални като пасианс или засадени на групи, на редове и под формата на жив плет.

Най-красивите цъфтящи храсти за градината

1. Роза ( Roza )

Безспорната кралица на храстите в градината. Пленява с цвета на кадифените си листенца, а понякога и с миризмата си. В градините най-често се засаждат едроцветни или многоцветни рози, високи паркови рози и малки почвопокривни рози. Както подобава на една кралица, розата има доста високи изисквания – нуждае се от плодородна, добре дренирана и лека, неутрална или слабо кисела почва. Трябва да й осигурите слънчево и проветриво място, но защитено от силни ветрове. Розовите храсти, засадени на сянка, са уязвими от гъбични заболявания. Можете да засадите рози в градината си самостоятелно, на групи или под формата на жив плет, или в цветни лехи и цветни лехи.

2. Японска азалия ( Azalea japonica )

Този екзотичен градински храст ражда цветя преди листата. Те имат формата на набраздени чаши, събрани в гъсти гроздове, и се предлагат в много цветове. Азалията изисква умерено слънчево или полусенчесто място, защитено от вятър, който е опасен за храста, особено през зимата. Вирее най-добре в хумус и кисела, добре дренирана почва. Субстратът трябва да е постоянно леко влажен - от една страна, азалията не понася твърде влажна почва, но също така расте слабо в суха почва.

3. Люляк (Syringa vulgaris)

Истинска класика сред декоративните градински храсти. Дължи популярността си на великолепните съцветия, съставени от миниатюрни цветчета във формата на тръба със зашеметяващ аромат. Те се появяват в края на пролетта и могат да варират от бяло до розово, синьо и лилаво. Предимството на храста е липсата на специални изисквания за отглеждане - той може да се справи с повечето почви. Най-добра обаче е плодородна и леко влажна почва с неутрално или слабо алкално pH. Люлякът цъфти най-красиво на слънчево място. Повечето сортове люляк са устойчиви на замръзване и понасят добре градското замърсяване. Храстът трябва да бъде засаден далеч от други растения и стени на сгради, тъй като корените му са много обширни. Затова обикновеният люляк най-често се засажда като пасианс или жив плет.

4. Градинска хортензия ( Hydrangea macrophylla )

Цъфти обилно, образувайки големи сферични съцветия с различни нюанси на розово, червено и синьо. Под влияние на химичния състав и реакцията на субстрата те често променят цвета си - само бялата хортензия не променя цвета си. Храстът започва да цъфти в края на юни, а мъртвите цветове остават по клонките до първата слана. Най-подходяща за нея е слънчева или полусенчеста позиция – колкото повече слънце, толкова по-красиво цъфти. Хортензията се нуждае от почва, която е пропусклива, хумусна, много влажна, с кисела реакция. Има слаба устойчивост на замръзване. Можете да я засадите като самостоятелно растение или в комбинация с други цветя и храсти в градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com