Искате реколтата ви с домати да бъде с 80% повече от миналата година - отглеждайте ги така !

4945
Искате реколтата ви с домати да бъде с 80% повече от миналата година - отглеждайте ги така !
Снимка: iStock

Плодовете и зеленчуците са изключително полезни и няма нищо по-хубаво от това човек сам да си ги отгледа, за да е сигурен, че са максимално чисти откъм химия. Зеленчуците насищат организма с фибри и доставят нужното количество витамини, минерали и хранителни вещества. Определено може да се каже, че най-известният зеленчук е доматът (въпреки че той всъщност е плод!). Доматите присъстват в повечето рецепти, но тяхното отглеждане не е толкова лесен процес.

Ако обаче искате да си отглеждате домати, не се отказвайте, просто бъдете стриктни и спазвайте съветите, които ви дават.

Ако искате богата реколта от домати – отглеждайте ги по метода на Маслов.

Този метод за засаждане на домати е създаден от инж. Игор Маслов. В продължение на дълги години той наблюдава как растат и се развиват доматите. Така Маслов установил, че растенията активно произвеждат допълнителни корени – те изглеждат като мънички пъпчици по стъблото на разсада. В същото време допълнителните корени са в състояние да проникнат в дълбочина в почвата, здраво закрепяйки се.

Напръскайте разсада на доматите с това, за да расте здрав и силен

Много градинари обаче засаждат доматите вертикално в дупката, като поддържат тази позиция на стъблото, привързвайки растението. След засаждането пълноценният корен няма време да се образува, растението има нужда от допълнително количество тор и грижа. Доматът цъфти, но плодовете често не достигат зрялост и окапват, докато са още зелени.

Маслов установява, че при естествени условия, без разсадът да е повдигнат на височина, доматът лежи на земята и туберкулите в долната част на стъблото се появяват корени, които много бързо се закрепят. Така доматът ще се свие в естествената си среда – това е и методът на Маслов.

Как да отглеждате доматите си ?

Доматите може да се отглеждат по два начина по метода на Маслов, като и двата се основават на подпомагане на естествения растеж на доматените издънки.

I начин

Там, където искате да засадите доматите си, трябва да направите малък ров с дълбочина 10-12 см., като е важно посоката да е от север на юг. Подгответе почвата и след това сложете разсада в нея, като ги постави не прави, а под ъгъл. По този начин не само коренът, но и голяма част от стъблото попада в почвата. Първо, отстранете листата от стъблото, което ще се намира в земята. Горната част на домата също ще бъде насочена настрани. Понеже сте поставили разсада на юг, той ще се изравни с течение на времето.

Домати - лекар разкри как влияят на кръвното

Плюсът на този метод е, че засаждането на домати отнема по-малко време, както и може да използвате разсад, който е надраснал нивото, нужно за засаждане. В същото време растението развива голям брой корени и ще се закрепи по-стабилно в почвата.

II начин

За този метод първо трябва да засадите разсадите от домати на голямо разстояние едни от други, някъде около 80-100 см. След това се грижете за растението както обикновено. Когато разсадът се фиксира към земята и стъблото започне да расте, преминете към метода. Отстранете листата от долната част на стъблото. Внимателно наклонете издънката към земята и я закрепете или вкопайте, като оставите на повърхността само горната част – около 10-12 см. Поливайте мястото с топла вода. Скоро клоните ще започнат да растат активно и да произвеждат цвят. Засаждането на домати по този начин произвежда мощни храсти, като доматите ще растат не само на върха, а и по цялото стъбло. Не се притеснявайте доматите няма да счупят стъблото, защото то е здраво и добре прикрепено.

Фермерите обещават, че ако използвате този метод за отглеждане на домати, ще имате с цели 80% повече добив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Сложете това във водата за поливане на ябълката и реколтата няма да има прибиране

Без химия: 3 начина да защитите лалетата от вредители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com