Как да поливаш растенията през зимата?

10885
Как да поливаш растенията през зимата?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте пропуснали да подготвите балкона и терасата за студения сезон, вижте няколко съвета как да запазите растенията до следващата пролет.

За да защитим растенията за зимата, нека ги внесем на закрито.

Грешките, които вероятно допускаме при отглеждането на саксийни цветя

Не рядко дори и най-добрите домакини правят грешки при отглеждането на стайни растения. И така, какви са най-често срещаните и често ср...

Най-простото и най-непосредствено решение, то е тривиално - да внесем нашите растения в къщата, на площадката, на стълбището или в гаража. Поставете ги на слънчево място, може би близо до прозорец, но далеч от преки източници на топлина (като камини, радиатори и др.), които изсушават въздуха - състояние, което растенията не харесват особено.

Корени: ахилесовата пета от растенията

За да защитите растенията през зимата, е важно, ако не можете да ги внесете вътре, да защитите корените, които са най-деликатната част на растението, защото те не може да се възстановят, ако замръзнат. За да направите това, можете просто да поръсите земята с малки кори, парчета дърво, слама, торф или сухи листа. Не забравяйте обаче, че първо трябва да премахнете всички плевели, които могат да пречат на растението да се справи с така или иначе трудните условия. Тази техника се нарича мулчиране: за да я приложите по най-добрия начин, оформете малка могила, която ще поддържа топлината, идваща от земята, и ще блокира студа.

Да покрием саксиите

Един дебел, плътен чувал, увит около саксията, е достатъчен, за да помогне на растението (и корените му) да останат здрави и да им е топло. Ако желаете, можете също да напълните торбичка със слама, вестник или платове, за да подобрите ефекта срещу студ и да предотвратите твърде много промени в температурата на земята.

Растенията, които можете да оставите на балкона през зимата

Циклама, лавър, хедър и редица други растения могат да украсят остъкленния ви балкон дори след настъпването на студените месеци. Списък...

Стъблото на растението

След като защитите корените, помислете и за стъблото и листата: направете своеобразна качулка на растенията с нетъкан текстил, който изолира, но позволява транспирация. Не забравяйте обаче, че това не е водоустойчив материал: затова поставете растенията на защитено място, може би с южно изложение или поне на защитено от вятъра. След това не забравяйте, че добро количество светлина никога не трябва да липсва, в противен случай растенията ще пострадат твърде много, затова оставете отвори, които да позволят обмен на въздух, за да се избегне образуването на мухъл.

Малко полезни допълнителни стратегии:

За да предпазите растенията през зимата, също е полезно да запомните, че трябва да обърнете внимание на поливането: никога не го забравяйте, но избягвайте да сипвате прекалено много вода, защото ако тя се застои, може да замръзне растението.

Ако нямате начин да приложите някоя от тези стратегии и вашите растения трябва да останат на терасата, преместете ги до стената, която ще даде част от домашната топлина и на тях. По-добре е да не ги оставяте близо до парапети и железни елементи: те са най-студените.

Растенията които пазят дома от появата на мухъл

Според изследвания, някои растения, които можем да гледаме вкъщи, са напълно способни да предотвратяват появат на мухъл, благодарение н...

Оставете растенията на земята, но ги изолирайте от пода със слой полистирол. Ако поставите скъпоценните си растения на рафтове или повдигнати повърхности, рискувате да ги изложите повече на студен въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com