Как става засаждането на цветя в градината?

19221
Как става засаждането на цветя в градината?
Снимка: Pixabay.com

Ако се питате как се засаждат цветя в градината, попаднали сте на точното място. Растенията, които цъфтят са водеща украса за всяка цветна леха. Техният дизайн е чудесна възможност за всеки градинар. Цветята могат да разкрият дизайнерските способности при декориране на лятна къща и така всеки може да избере чудесен вид или форма и да следва всякаква цветова схема.

Ако искате да видите цветната си леха цъфтяща и това да става за дълъг период - от началото на пролетта до късна есен с появата на първите слани, то добре е да знаете кои цветя да засадите. Обхватът на възможните градински цветя и растения е голям, затова трябва да подходите със знания и разбиране.

Днес ще се спрем на цветни лехи с нискорастящи растения, защото грижите за тях може да са сведени до минимум и радват с цветовете си за повече от година.

Изборът на растения за лехите, които цъфтят, е следния:

В началото нека се спрем на видове, изискванията към почвата и отношението към светлина и сянка.

Нискоразмерните растения достигат до 30-40 сантиметра височина. Те имат компактна форма и такава тя остава за целия сезон. Добра алтернатива е с тях да създадете цветни лехи, заобиколени с трева и морава с цветя. Може да засадите многогодишни и/или едногодишни растения. Тук важното е да проучите семената преди да ги засадите.

Характеристиката на тези растения сочи пълната липса на изисквания към почвата. В резултат на това пълзящите корени растат добре по скалисти хълмове, на сянка, по пясъчни площи или под парещо слънце.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

1. Астери алпийски – на външен вид приличат на маргаритки. Те имат диаметър на цветето 5 см, а листата им са сиво-зелени. Предлагат се в синьо, розово, лилаво, бяло и малиново. Градинарите ги харесват заради непретенциозният им чар и обилен цъфтеж. Цъфтят от юни до късно на есен.

2. Петунии – тези ярки и ароматни цветчета са като дъгата. Има ги във всякакви комбинации: от бяло, жълто, кремаво, розово, синьо, лилаво, до такива с очертания или на ивици. Цъфтят от май до октомври.

3. Лобулария (Lobularia) – цъфти с малки ароматни цветчета в бял, червен, лилав или розов цвят. Те цъфтят през лятото и са изцяло непретенциозни.

4. Седуми (stonecrops) - образуват шапка от буйните цветчета по време на цъфтеж в началото на лятото. Те са много популярни не само заради цъфтежа, но и за ефектно оцветените им листа. На цвят стават: сивкави, зелени, бордо или червеникави.

5. Иглика – цъфтят в жълто, бяло, тъмно розово, тъмно червено и тъмно синьо. Има някои сортове, които цъфтят дори в снега, но ако ги засадите лятото, тогава игликата без колебание ще е красива и елегантна до октомври.

Тези 5 цветя се борят с плевелите, трябва да ги имате в градината си

6. Балсам – тези цветя са нежни като петуниите. Растат в различни цветове: жълти и сини, листата им са многоцветни и ярки. При цъфтеж изглежда, като букети растат, сред цветната леха.

7. Латинка (Nasturtiums) – среща се в цвят на сьомга, жълто или оранжево нежна и фина е. Цъфти от началото на юни до замръзване.

8. Бегония – това цвете определено хваща вниманието не с цветята, колкото с красивите си и пъстри листа. Последните са в сребристи, изумруденозелени, черни, тъмночервени и сиво-сини.

9. Santolina – това е чудесно цвете за градинари. Печели славата си заради елегантния си външен вид. Има красиви ароматни цветчета и се засажда отлично в цветни лехи. Добре се комбинира с лавандула и мащерка.

В случай, че искате да ускорите цъфтежа на растенията си, добре е да ги наторите с фосфорен тор.

Вече знаете какви цветя да засадите. Може лесно да създадете истински шедьоври с форма на цветни картини, които да работят добре. Те ще променят всички цветове и шарки. Така ще превърнете и най-малката цветна леха в уникална градина!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com