Какви цветя и растения да засадим през март?

33096
Какви цветя и растения да засадим през март?
Снимка: iStock

Март бележи прехода от зимата към пролетта и е вълнуващо време за градинарите да започнат да планират и засаждат. С повишаването на температурите и увеличаването на светлата част от денонощието градината оживява с обещанието за ярки цветове и ароматни цветове. Ето някои цветя и растения, които са идеални за засаждане през март, за да си осигурите красива и процъфтяваща градина.

Луковици: Март е идеалното време за засаждане на пролетно цъфтящи луковици. Нарцисите, лалетата, зюмбюлите и крокусите могат да бъдат засадени в началото на месеца, за да се получи изблик на цветове по-късно през пролетта. Тези луковици се нуждаят от период на студ, за да прекъснат покой, което ги прави подходящи за засаждане при по-ниски температури.

Задачи за добрите градинари през МАРТ

Многогодишни растения: Здравите многогодишни растения могат да бъдат засадени през март, за да създадат силна коренова система преди летните горещини. Изберете сортове като хоста, дневни лилии и божури. Тези растения ще ви възнаградят с години надежден цъфтеж и изискват минимална поддръжка, след като се установят.

Едногодишни растения за хладния сезон: Март е чудесно време за засяване на семена или пресаждане на разсад от едногодишни растения за хладния сезон. Теменужките, виолите, зюмбюлите и календулите виреят добре при по-ниските температури в началото на пролетта. Те добавят весели цветове в градината и могат да издържат на случайни слани.

Зеленчуци: Март е началото на зеленчуковия градинарски сезон. Започнете да сеете семена на закрито за топлолюбиви култури като домати, чушки и патладжани. На открито засадете студоустойчиви зеленчуци като маруля, спанак, грах и репички. Тези ранни култури могат да бъдат прибрани преди настъпването на топлите месеци.

Подрязване на РОЗИ в домашната градина: Сега е моментът

Плодови дървета: Ако обмисляте да добавите плодни дръвчета в градината си, март е отлично време за засаждане на плодни дръвчета с голи корени. Ябълки, череши, праскови и сливи могат да бъдат засадени, докато все още са в покой, което им позволява да създадат силна коренова система преди вегетационния сезон.

Билки: Много билки се развиват добре, когато се засаждат през март. Любимите кулинарни растения като магданоз, лук и кориандър могат да се засеят директно в градината или да се засадят на закрито за по-късно пресаждане. Тези билки придават аромат на ястията и привличат полезни насекоми в градината.

Храсти: Ранната пролет е подходящо време за засаждане на храсти, особено на такива, които цъфтят в края на пролетта или началото на лятото. Обмислете цъфтящи храсти като азалии, люляци и форзиции. Тези растения ще украсят градината ви с ярки цветове и ще допринесат за цялостната красота на пейзажа.

Не забравяйте да вземете предвид местния климат и датите на замръзване, когато планирате засаждането през март. Осигуряването на достатъчно вода и мулчиране около новозасадените цветя и растения ще им помогне да процъфтяват, докато се приспособяват към новата си среда. С внимателно планиране и грижи, засадената през март градина ще ви възнагради със зашеметяваща картина от цветове и аромати с напредването на сезона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com