Кои цветя можем да отглеждаме в коридора или по стълбището

30928
Кои цветя можем да отглеждаме в коридора или по стълбището
Снимка: KocBar / Pixabay

Стайните растения са важна характеристика на добре обзаведения коридор. Именно тук гостите получават първото си впечатление за вътрешността на вашия дом. Красивите листа и цветя са непосредствена индикация за добре поддържана къща. Ако вашият коридор е голяма, добре осветен и отоплен през зимата, тогава наистина имате късмет и трябва да се възползвате максимално от възможността. Не подреждайте няколко саксии тук-там – изберете смелото и необичайното.

Орхидеята не може да привлече много внимание в голям коридор, където тя е заобиколена от орнаменти, картини, книги и т.н., но тя със сигурност ще изпъкне ако се намира в строгото антично великолепие на малка маса. Тук е мястото за голямата и осветена вътрешна градина, величественото дърво, групата азалии в пълен цвят и т.н.

Тези растения се чувстват прекрасно на северния ми прозорец

Ако прозорците гледат на север, не всички стайни растения ще го харесат. Те ще пропуснат слънцето и светлината, поради което ще започна...

За съжаление повечето коридори представят много различна сцена. Те са слабо осветени, подложени на течение, студени през нощта и обикновено са тесни проходи, а не квадратни или правоъгълни помещения. Цъфтящите, но невъзбуждащи растения ще изглеждат по-добре от екзотични, които се стремят за място под слънцето, така че изберете от „лесната“ група, ако искате постоянен обитател в проблемния си коридор.

Но вашият коридор не трябва да е скучен, ако сте готови да го третирате като временна цветна градина, има два начина да направите това. Можете да поставите там ярко цъфтящи, но евтини растения и да ги третирате като растения за еднократна употреба по същия начин като отрязаните цветя във вазите. Като алтернатива можете да практикувате ротация с листни растения. Това изисква да премахнете саксиите, когато растенията започнат да изглеждат болнави, и да ги поставите във вашата добре осветена „болнична“ стая (резервна спалня, кухня, зимна градина и т.н.), докато се възстановят напълно.

Любимият подход е маса близо до входната врата. Уверете се, че растенията са извън линията на движение на това тясно място. Никога не препятствайте стълбището. Не избирайте бодливи или особени видове като кактуси. Папратите обикновено са отличен избор за коридора.

Добре осветеното място близо до прозореца на коридора или в горната част на стълбите често е най-добрата среда за отглеждане на растения в коридора. Градински луковични растения, Aзалия, циклама, Ерика, цинерария и Примула обикновено ще издържат по-дълго на стължището или кацнали на перваза на прозореца, отколкото в централно затоплен коридор.

Вижте как да имате пролетни цветя у дома дори през зимните месеци!

Зимата е все по-близо и скоро ще приключат и тези особени топли дни, така непривични на ноември. Готови сме за мъгли, влага, студ и дъл...

Поддържайте размера на растението в съответствие с наличното пространство. Голямо растение в малък коридор ще направи пространството да изглежда още по-малко. Помислете за използването на едни и същи разновидности както в коридора, така и на стълбищната площадка, за да свържете двете зони заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com