Кои цветя не трябва да са до орхидеята – не са първи приятели?

17112
Кои цветя не трябва да са до орхидеята – не са първи приятели?
Снимка: iStock

Орхидеите са магьосниците сред цветята, толкова различни и приказно красиви, наброяващи над 25 000 различни вида и характерни с кореновата си система и уникалния начин, по който се поливат. Уникално и любопитно е и името им. Малко хора знаят, че те то идва от гръцки език – от думата orkhis (όρχις), която в превод означава „тестис“.

Името е дадено заради формата на грудките и е точно това, което си помислихте. Орхидеите са и капризни, не е лесно отглеждането им, домакините, занимаващи се с цветарство, споделят, че лесно се разболяват и въпреки всички грижи, които полагат за тях, растенията често загиват. Но красотата им безспорно си заслужава усилията. За да имате повече шанс с орхидеите и по-голяма вероятност да ги опазите здрави и живи, цъфтящи и ароматни, е задължително да знаете малките тайни и трикове, свързани с отглеждането им, за които рядко ви информират в цветарските магазини, от които ги закупувате. Споделяме ги с вас и кои цветя до орхидеята никога да не поставяте твърде близо.

Пресаждане на стайни растения: Ето какво трябва да знаете

Кои цветя до орхидеята не трябва да поставяте?

Вероятно по-любопитно ви е защо, а не кои цветя до орхидеята нямат място. Сред причините за тази несъвместимост е начинът на поливане, за който споменахме. Докато повечето растения се поливат отгоре – върху почвата, то при орхидеята стандартна почва не се използва. Различно е и поливането – за да се напие растението, цялата саксия се поставя в съд с вода като леген или тава. Именно това различие прави невъзможно съвместното отглеждане на орхидеята с множество цветя, но забележете – визираме под заедно и съвместно в една саксия, а не в една стая.

Има ли обаче цветя, които не трябва да съжителстват под един покрив с орхидеята или близо до нея дори в отделни саксии? Орхидеите не трябва да обитават едно помещение с цветя, които се нуждаят от много слънце, тъй като, макар нежните цветя да се нуждаят от светлина, те не обичат директното слънчево греене и ако ги отглеждате в най-слънчевата стая в дома си заедно с цветя, които се радват да усещат парещите слънчеви лъчи върху листата си, те просто ще пожълтеят и загинат. Така сред отговорите на въпроса „Кои цветя до орхидеята не трябва да поставяте?“ се нареждат всички слънцелюбиви.

ТОП 5 растения, които ще пречистят въздуха във вашия дом

Ако под кои цветя до орхидеята не трябва да поставяте се разбира кои цветя не може да съчетаете в букет заедно с орхидеите, защото са несъвместими като форма, аромат и цветове и не се получава красива цветна комбинация, то по-лесно ще е да изброим цветята, най-подходящи за букет заедно с орхидеите. Сред тях са:

  • градински рози, които е най-обаятелно за сетивата да бъдат с цвета на орхидеите,
  • великолепни божури, съчетани с големи и малки орхидеи,
  • амарант и диви рози в пищни цветове,
  • тропически изкушения като сухи или зелени листа от палми и редки тропически цветя,
  • антуриум, избран в цвета на орхидеите,
  • джинджифилови цветя и палмови листа,
  • лилии, лалета и калии, с които комбинацията също е великолепна и изящна.

При всички случаи деликатните и капризни орхидеи, които изискват специфична почва, тор, поливане, отглеждане, най-добре се съчетават със своите събратя – над 25 000 вида, така че имате богато разнообразие, което да задоволи всеки вкус. А ако се чудите дали може да съчетаете дадена орхидея с наличните цветя и растения в дома си, просто купувайте от специализирани магазини и попитайте експертите там, които би следвало да знаят отговорите на всички въпроси, свързани с изящните, ароматни и красиви цветя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com