Листата на доматите се свиват? Ето как да се справите!

32261
Листата на доматите се свиват? Ето как да се справите!
Снимка: Pixabay

Ако листата на доматите са усукани или свити, причините могат да са екологични, химически или биологични. Понякога всички листа на растението са засегнати, а в други случаи само най-новите. Причините за подобно свиване на доматените листа могат да бъдат няколко. Вижте в кои случаи какво е най-добре да предприемете, за да се справите своевременно с този проблем и да спасите реколтата си от полезни домашни домати.

1. Свиване, причинено от вятъра

Силният вятър и праховите частици, които носи, могат да навредят на листата и стъблата на доматените растения. Топлината и ниската влажност са едни от основните причини за възникване на това състояние, при което растението започва да умира от върха на листата. Това е реакция на самозащита, при която листата се извиват малко, за да предотвратят загуба на вода.

Как да ускорим растежа на краставицата

2. Климатични условия

Доматите обичат умерен климат, а студените нощи и твърде горещите дни не им се отразяват добре. Ако дневната температура се повиши над 35 градуса, листата на растенията започват да се свиват. Положението се усложнява при липса на влага. Затова мулчирайте почвата със слама или стърготина, за да я поддържате влажна. Също така може да подхраните растенията с компост или други естествени органични торове.

3. Въшки по растенията

Въшките са малки и почти незабележими, но могат да причинят свиване на листата. За да се преборите с тях, приложете същите средства, които използвате срещу колорадските бръмбари по картофите. Те ще ви бъдат от полза и в този случай. Засегнатите вече листа ще изсъхнат и трябва да бъдат отстранени, но новите ще растат вече нормални. Няколко начина, които ще ви помогнат да се справите с тях са:

Наръсете обелки от лук по земята, преди да засадите доматените растения.

Ако използвате препарати за пръскане на доматите, спазвайте всички препоръки и срокове за работа с тях, тъй като са силно токсични. Поради придобиването на бърза резистентност на листните въшки към тях, препоръчително е да използвате различни препарати при всяко пръскане.

Как да омекотим водата за поливане

4. Бактериална инфекция, вируси или гниене

Свиването на листата може да бъде симптом за по-сериозно заболяване по растенията, особено ако долните листа се свиват, потъмняват и по-късно изсъхват. За да сте сигурни, отрежете едно от стъблата. Ако на напречния разрез видите кафяв пръстен, отстранете корена на това растение, защото вероятно то е заразено с бактерия. Ако пръстенът не е налице, не бързайте да изкоренявате доматите.

Много вируси могат да причинят свиване на листата на доматите. Въпреки че първоначалните симптоми на вируси по растенията могат да бъдат объркани с увреждане от хербициди, болестта често прогресира и се характеризира с жълто-зелено мозаечно оцветяване по листата. Джеминивирусите са най-честите причинители на усукване на листата на доматите. За да намалите разпространението им, използвайте инсектицидни масла и сапуни.

5. Липса на минерали

Завитите надолу листа на доматите показват липса на фосфор, бор, манган, калций и други микроелементи. В този случай просто е необходимо да наторите почвата с компост или натурални органични торове.

Вълшебен трик: Как да превърнете розовите хортензии в сини

Синята хортензия не се различава по нищо от розовата, с изключение на цвета. Но този фактор не е незначителен, тъй като сините хортензи...

Свиването или накъдрянето на краищата на листата при много култури показва и липса на калий. По-късно старите листа развиват некроза. Най-малките жилки избледняват, а ръбовете на листата потъмняват. В тези случаи е подходящо да наторявате почвата с картофени обелки, бананови кори или обелки от тиквички, тъй като те са богат източник на микроелемента калий.

Хитри съвети за начинаещи градинари за ускоряване на растежа на доматите

6. Хербициди

Посевите и пасищата често се обработват с хербициди, за да се унищожат плевелите. Тези препарати могат да навредят на доматите. За да сведете до минимум увреждането от тях, спазвайте инструкциите за употреба, обозначени на етикета. Избягвайте да пръскате при скорост на вятъра по-голяма от 5 mph или когато посоката на ветровете е насочена към чувствителни на хербициди култури.

‌Много хора отглеждат домашни зеленчуци и плодове в близост до царевична култура, която често се пръска с хормонални хербициди. Това може да причини сериозни щети на доматите, тъй като те са особено чувствителни към тези хербициди - могат да бъдат увредени от концентрации до 0,1 ppm. Ако по-малки количества достигнат до растенията, те могат да ги възстановят, но определено добивът ще бъде нисък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com