Най-ефикасното сенно обезпаразитяване на градинката плевели и насекоми

10983
Най-ефикасното сенно обезпаразитяване на градинката плевели и насекоми
Снимка: iStock/ Guliver

Ноември е месец за почистване на зеленчуковите площи от растителните отпадъци. След това процесът продължава чрез наторяване с оборски тор, фосфорни и калиеви торове. Обеззаразяваме почвата с базамид гранулат срещу появата на нематоди, насекоми, плевели. За по-леки почви дозировката е 30-40 г на кв.м., за по-тежки – 45-50 г. Препаратът внясаме наравно с фрезоване, след което валираме почвата и покриваме с фолио. Базамид гранулатът остава в почвата около седмица, а след това фолиото се премахва и почвата започва да се обработва след 2-4 седмици. Чак 20 дни след този период може да започне засаждането на зимни култури. Третирането се осъществява веднъж на три дни.

Оранжерии

Прост трик, с който ще накарате каланхое да цъфти

Каланхое е красиво цвете, което цъфти често. Ето няколко съвета, за да накарате растението отново да ви дари с прекрасни цветове. ...

Ако оранжерията ви е до 1 декар, за обеззаразяване третирайте с 1% разтвор от формалин, след което трябва да затворите оранжерията за 1-2 дни и да проветрявате поетапно. При по-големи площи на оранжериите с проветрителни инсталации, внесете формалина чрез изпаряване – 60 л за 3000 куб.м. площ. На всеки литър формалин добавете по 100 г калиев перманганат. Важно е да работите със специално облекло и противогаз. Веднага след третирането затворете оранжерията за 2 дни и след това проветрете.

Засяване

В първите дни от месец ноември започва сеитбата на домати и краставици за зимното производство в оранжерия. Необходимата торопочвена смес също обеззаразяваме с помощта на базамид гранулат. Семената обеззаразяваме с 30% разтвор от перхидрол, разреден в съотношение 1:10. Семената поставяме в торбички от тензух и потамяме в получения разтвор. Тези на краставиците оставете за около 20 мин, на доматите – за 25 мин, на пипера – за 30 мин. След което измивате семената обилно с вода в продължение на половин час, изсушавате добре и са готови за сеитбата. Количеството е около 4000 бр растения на декар за доматите, 2200 бр за декар при доматите и  4000бр за пипера.

Лозя

Грижите, които трябва да положим за градината през зимата

В края на февруари и началото на март е време да започнете подготовката за новия сезон. Ако има останал сняг, то разхвърляйте торфена п...

Започваме фундаменталното торене на лозята с калиеви и фосфорни торове, а след това идва ред на изораването в дълбочина 18-20 см. От торенето зависи качествената продукция.Чрез него се поддържа плодородието на почвата и растенията се снабдяват с нужните им хранителни вещества. Имайте предвид, че ако сте избрали да наторявате с хлорен йон, той влияе отрицателно на гроздовото зърно, затова за предпочитане е да се доверите на калиевия сулфат. При винените сортове може да добавите и калиев хлорид. Вариант за калиев тор е използването на пепелта от изгорени лозови пръчки и слама. 
През ноември следва и изрязването и загрибването на някои десертни и винени сортове. Също така се изваждат малките лозички от вкоренищата, сортират се правилно и се съхраняват.

Ако има болни лози, те се изкореняват. В борбата с рака при лозите най-оптимални резултати дава  нафто-динозоловата емулсия, като е в отношение 2% динозол 50 или нитрозан 50 + 0,250 мл нафта, емулгирана с обикновен сапун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com