Най-важните неща, които трябва да знаете за различните видове саксии, за да са здрави цветята ви!

6637
Най-важните неща, които трябва да знаете за различните видове саксии, за да са здрави цветята ви!
Снимка: iStock

Понастоящем в магазините се предлагат много различни видове саксии. Размерът и формата на саксията обаче са много важни за отглеждането на растенията.

Размер на саксията

Размерът на новата саксия се определя от размера на корените плюс 2 см дренаж и малко субстрат. Трябва да се вземе предвид и височината на растението. Размерът на саксията трябва да е 1/3 от височината на растението. Експертите отбелязват, че не всички цветя предпочитат просторни саксии. Някои цветя предпочитат по-малки пространства.

Форма на саксията

Формата на саксията е важна за удобното отглеждане на цветята. Добре известно е, че растенията могат да имат дълги корени (цитрусите, кактусите и различните палми попадат в тази категория), разклонени (хризантемите, мушкатото и бегониите) или влакнести корени. Следователно, ако корените са дълги, изберете по-тясна и по-висока саксия. За влакнести корени изберете плитка и широка саксия.

Растенията в градината цъфтят безотказно, щом им приготвите този лесен ДОМАШЕН ТОР

Обърнете внимание на безопасността

Ако не можете да си позволите саксия с идеален размер, експертите препоръчват да изберете стандартни съдове за цветя с еднаква височина и диаметър. Тази форма е подходяща за повечето стайни растения. Важно е всички видове саксии да имат отвори, през които да изтича вода; ако се натрупа вода, корените на растението ще изгният.

Дизайнът и формата на саксията също са много важни. Ето няколко съвета:

- Саксии с еднаква форма могат да се използват за създаване на специален ефект, но с различни цветове;

- Засаждането на един и същи вид цветя в саксии с еднаква форма, но в различни цветове, е добър начин за създаване на специален ефект. Също така цветята, засадени в саксии с неправилна форма или ярки цветове, могат да бъдат "разсейващи", когато се гледат самостоятелно. В такива случаи композицията може да се допълни с две или три еднакви саксии с еднакви растения и цветя в различни нюанси.

Следователно цветните композиции, основани на формата и цвета на саксиите и вида на растенията, могат да оживят интериора на всяко помещение и да му придадат стилен вид.

Изборът на саксия за цветя изисква известни познания. Нашите дизайнери ви съветват, както следва:

1. Първо решете къде искате да поставите саксията с цветя, като вземете предвид характеристиките на растението. Някои растения се нуждаят от повече слънце, докато други се чувстват добре на сянка. Всъщност много често най-доброто място за поставяне на цветя не е первазът на прозореца;

2. След това изберете саксия. За да направите това, вземете предвид следното:

- Например високите саксии с полуконична форма са предназначени за палми. Те се предлагат в различни нюанси на червено, бяло и черно. В тези саксии изглеждат чудесно не само дърветата, но и обикновените растения. Не бива да забравяте обаче, че високите саксии изглеждат добре и с по-високи цветя;

- Бели саксии в различни размери и форми. Белите вази са универсални за всички видове цветя. Те могат да се използват в зимни градини или върху рафтове на камини. Ако имате разнообразни растения и много от тях, белите саксии (гофрирани, гланцирани или матови) правят красива композиция. В този случай саксиите могат да имат различни форми, но материалът трябва да е един и същ. Растенията в различни саксии - например пластмасови, метални или керамични - няма да покажат най-добрите си качества. Същото важи и за едноцветни композиции, като например кафяво или плочки;

- Кръгли саксии. Саксиите с тази форма изглеждат красиво на масата и могат да заместят вазите. Засадете цветя с разперени листа и те няма да пораснат на височина.

- Висящи саксии. Този тип саксии могат да се прикрепят към стената или тавана за вертикално градинарство или за отглеждане на висящи, тропически или пълзящи растения на закрито.

- Невидими саксии. Те обикновено се монтират в центъра на помещението. Растенията се засаждат в тях, като покриват стените на саксията и образуват зелена топка. Тези саксии могат да се поставят на специални стойки с колелца и да се преместват в различни части на стаята.

Универсални пластмасови саксии

Отглеждането на разсад и стайни растения за украса на балкони и тераси е много популярно в градинарството и цветарството днес. В резултат на това бляскавите, скъпи и крехки керамични саксии бяха заменени от универсални пластмасови саксии. Нараства търсенето на евтини пластмасови саксии, включително кръгли и квадратни саксии, сандъчета, саксии и подноси.

Тавите за разсад са пластмасови саксии, съставени от отделни клетки. Те са идеално решение за отглеждане и транспортиране на разсад. Разсадът, отглеждан при тези условия, показва висока степен на оцеляване.

Саксиите се предлагат в различни форми, включително квадратни, правоъгълни, многоъгълни, кръгли, кръгло-квадратни и неправилни.

Обикновените пластмасови саксии се използват широко за отглеждане на декоративни растения на закрито и в градините. Дренажните отвори в такива саксии подпомагат по-нататъшното проникване на кислород в почвата, като по този начин укрепват кореновата система на растенията.

Предимствата на универсалните пластмасови саксии са многобройни:

- Те могат да се използват както за постоянно отглеждане на цветя, така и за временно засаждане на разсад;

- Могат да се използват в апартаменти и на тераси (или като декорация за кафенета на открито);

- можете да ги използвате за собствените си градински проекти и бизнес проекти;

- наличност на саксии с различни размери, форми и цветове; и

- Лесни за употреба; леки; могат да се използват в широк спектър от приложения; могат да се използват в широк спектър от приложения; могат да се използват в широк спектър от приложения; могат да се използват в широк спектър от приложения

- Висока производителност; устойчиви на удари;

- Да бъде на достъпна цена; лесен за използване, лек; с висока производителност, устойчив на удар; да бъде на достъпна цена.

Керамични саксии

Този материал позволява преминаването на въздух и влага и регулира топлинния поток. В резултат на това кореновата система не изсъхва в горещ микроклимат и не замръзва в хладен такъв. Материалът е напълно естествен и екологичен и е подходящ за всички видове растения.

Керамичните саксии могат да бъдат декорирани по различни начини и имат естетически вид, който може да бъде адаптиран към различни дизайни. Боядисаните керамични саксии често се използват за нецъфтящи зелени растения.

Препоръчително е да избирате свежа керамика. Ако тя е глазирана, глазурата ще запуши стените на саксията и кореновата система ще страда от липса на въздух.

Недостатъкът на този материал е, че е крехък и керамичните саксии се чупят много лесно. Освен това големите керамични саксии са много тежки. Керамиката също така не е подходяща за отглеждане на епифитни растения.

Стъклени саксии

Рецепта само с ТРИ съставки, които ще съживят и най-загиналото цвете в дома ви

Растенията внасят повече аромат, цвят и красота в дома. Богатото им разнообразие е част от дома, независимо дали в кухнята, банята, дет...

Стъклените саксии се използват специално за отглеждане на епифитни растения като орхидеи и хидропонни култури. Основното предимство на тези саксии е, че корените са видими. Някои производители предлагат и стъклени саксии с осветление. Това е гениално и удобно решение, когато на растенията им липсва слънчева светлина за правилен растеж. Саксиите имат атрактивен външен вид и могат да бъдат интегрирани във всеки дизайн. Те трябва да имат отвор в дъното.

Дървени саксии

Дървените продукти могат да се използват както на закрито, така и на открито. Материалът се обработва с консерванти, лакира се или се боядисва. Циркулацията на въздуха, влажността и топлината осигуряват подходящи условия за цъфтящите растения. Цветовете са оскъдни, а повърхностите са украсени с рисунки или орнаменти, издълбани в дървото.

Предимството на дървото е, че то е естествен материал, което означава, че диша и задържа влагата. По отношение на естетиката дървото няма конкуренция. Материалът е подходящ за отглеждане на всички видове цветя, с изключение на епифитите.

Метални саксии

Металните саксии се използват за дизайнерски цели. Те се използват като контейнери за основните пластмасови или керамични саксии. Нестандартните форми, изработени от желязо, се използват за специфични дизайнерски проекти. Въпреки това не е препоръчително да се отглеждат цветя в железни саксии. Това е така, защото този тип контейнер не позволява преминаването на влага и въздух.

Тези билки са толкова лесни за гледане, че можете да си ги отглеждате и в малкия апартамент

Много хора не могат да отглеждат сами пресни зеленчуци поради липса на обработваема земя. Въпреки това няма нужда да се отчайвате. Има ...

Бетонни саксии

За направата на саксии за външно градинарство се използва смес от цимент и бетон. Този материал е пропусклив за въздух и влага и растенията ще се чувстват комфортно в своя бетонен "дом". Въпреки това не трябва да допускате корените да изстинат прекалено много. На дъното винаги трябва да се пробиват дупки.

Рецепта само с ТРИ съставки, които ще съживят и най-загиналото цвете в дома ви

Дизайн на саксиите

Оригиналните дизайнерски саксии с плитки форми, като кръстове, клонки, животни, плодове и С-образни съдове, са подходящи за растения с плитка коренова система. Дълбоки или правоъгълни дизайни като кани или ботуши са подходящи за цветя с добре развита коренова система. Като цяло можете да използвате въображението си, когато става въпрос за форми, и ще намерите саксия Ако разгледате техническите аспекти на автоматичното напояване, това е съвсем просто устройство, което използва принципа на капилярното напояване, т.е. контейнерите просто трябва да бъдат допрени един до друг. Единият контейнер се пълни с вода, а другият се поставя в саксията, като почвата на дъното и отстрани на саксията се насища с вода. При липса на вода корените активно поглъщат вода от пълния с вода контейнер. Саксията с растението е снабдена с индикатор, който показва колко вода е изгубена. Важно условие за автоматичните саксии за поливане е корените на растението да достигат до дренажния отвор.

Каква саксия ще изберете зависи от личния ви вкус, от това какви растения искате да отглеждате и къде искате да ги поставите. Днес има богат избор, но понякога огромното разнообразие може да бъде объркващо. Помислете внимателно и направете проучване, преди да вземете решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com